Inrikes

Protester mot Wikings gruvplaner

Wiking Minerals planer på en zinkgruva vid de östra delarna av Storsjön i Gästrikland rör upp starka känslor bland boende i området. Flera organisationer engagerar sig i frågan och nu växer protesterna bland in­vånare i både Gävles och Sandvikens kommuner.

– Vi vill varken ha en gruva eller ­något fascistföretag här, säger Nette Enström från Urbergsgruppen Gävle­borg till Arbetaren.

Hon bor tillsammans med sin familj i området där bolaget Wiking Minerals planerar en zinkgruva. 

Det var redan 2011 som Wiking Mineral inledde sina provborrningar i närheten av Bovik mellan Årsunda och Sandviken. Ägare är till största del Patrik Brinkmann von Druffel-Egloff­stein, tongivande inom den europeiska fasciströrelsen, och hans familj. Företaget upptäckte att marken innehåller mycket bly, silver och framför allt zink. Wiking Mineral ansökte då om  gruvdrift hos statliga Bergsstaten i Falun, vars uppgift är att handlägga och besluta om ärenden som rör prospektering och utvinning av mineral enligt den svenska minerallagen.

Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffstein bor, som Arbetaren kunde berätta i förra veckan, sedan flera år tillbaka i Berlin och har stora skatteskulder i Sverige. Enligt tidningen Affärsvärlden har han även 13 konkurser bakom sig, bland annat inom bygg- och fastighetsbranschen. 

Länsstyrelsen i Gävleborg har redan gett sitt godkännande för gruvplanerna, trots oron bland många av dem som bor eller har sina sommarhus i närheten. Gruvan ska anläggas vid de östra delarna
av Storsjön, som är Gästriklands största insjö och försörjer bland
annat Gävle med dricksvatten.

Enligt Urban Pettersson, gruvingenjör på Bergsstaten, återstår dock mycket arbete innan Wiking Mineral kan dra igång verksam­heten med den planerade zinkgruvan.

– Vi har inte fattat något beslut ännu och jag tror inte vi kommer att göra det innan årsskiftet heller. Vi måste få in vissa kompletteringar i ansökan, från bland annat Lant­mäteriverket. Skulle det bli gruvdrift har nämligen fastighetsägarna i området rätt till så kallad mineral­ersättning, säger han.

Om Bergsstaten godkänner gruvbrytningen väntar ytterligare en ­ansökan hos mark- och miljödomstolen. Enligt Urban Pettersson är det först där som de boendes protester tas med i bedömningarna.

Men Nette Enström från Urbergsgruppen är orolig. Hon säger till Arbetaren att de redan nu varit ute och pratat med flera boende i området.

– De flesta häromkring är emot gruvplanerna och vi kommer att använda alla metoder för att stoppa det här. Det vore katastrofalt för miljön med en zinkgruva. Dessutom har ju den här Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffstein donerat stora summor pengar till den yttersta ­högerrörelsen i Europa och vi skulle aldrig få för oss att samarbeta med några fascister här, säger hon.

Av de politiska partierna i regionen är det än så länge bara Vänsterpartiet som motsatt sig planerna på gruvdrift. Men Urbergsgruppen hoppas kunna nå ut med mer informationen och på så sätt få med fler i protesterna framöver.

Arbetaren har upprepade gånger försökt nå Wiking Minerals vd Görgen Edefors för en kommentar kring protesterna mot företagets gruvplaner, dock utan resultat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984