400 i strejk på Alfa Laval i Indien

Sedan snart två månader strejkar omkring 400 arbetare vid det svenska företaget Alfa Lavals fabrik i Indien. Arbetarna, som alla är kontrakts­anställda och alltså inte direktanställda av företaget, tjänar omkring 2 000 kronor mindre i månaden än de fast anställda.

Utrikes
Strejkande arbetare utanför Alfa Laval.
Foto: Privat

Det var den 15 september som de kontraktsanställda arbetarna vid Alfa Lavals fabrik i Pune i västra ­Indien skickade ett brev till före­tagets ledning och krävde att bli fast anställda. Alfa Laval svarade inte på kraven och 402 personer bestämde sig då för att gå ut i strejk två veckor senare. Nu är dessa lockoutade från ­arbetsplatsen och protesterar utanför fabriksgrindarna. Många av arbetarna är hårt skuldsatta för att klara försörjningen av sina familjer.

Alfa Laval, som är världsledande inom produktion av bland annat pumpar och värmeväxlare, kallar strejken för orättfärdig. Det svenska storföretaget menar att det inte rör dem utan i stället är en fråga för ­underentreprenörerna som anställt kontraktsarbetarna.

Lönerna för en kontraktsanställd arbetare ligger på omkring 1 000 kronor i månaden medan en fast anställd vid fabriken tjänar cirka tre gånger så mycket.

Nu vädjar de strejkande om hjälp för att sprida informationen. Fredag den 29 november hålls därför en demonstration utanför Alfa Lavals huvudkontor i Lund.

– De vill att vi sätter press på företaget härifrån. Situationen för de strejkande börjar bli desperat och tåla­modet är på väg att ta slut hos många, säger Henrik ­ Johansson, som är en av personerna bakom bloggen Motarbetaren och medarrangör av demonstrationen.

På en Facebooksida till stöd för de strejkande i Pune skriver arbetarna själva att de tackar för det svenska stödet. En av dem berättar att han arbetat vid fabriken i 15 år utan fast anställning. Nu tillbringar han dygnet runt utan­för arbetsplatsen. Han sover i ett tält med sina strejkande kollegor i protest. Samtidigt ställer släktingar upp med pengar till de strejkandes familjer.

Eva Schiller som är pr-chef på Alfa Lavals huvudkontor i Lund ­säger att företaget skickat personal till Indien för att försöka skapa sig en helhetsbild av situationen.

– Det är ju faktiskt så att det här är ett lokalt indiskt problem, så att säga. Om det skulle visa sig att verksamheten inte bedrivs i enlighet med gällande lagstiftning kommer vi att vidta nödvändiga åtgärder.