Almegas strejkbryteri upprör

Redan under Sekostrejkens första dagar hettade det till ordentligt. Facket anklagar Almega för strejkbryteri. Arbetsköparna har i sin tur polisanmält strejkvakter och ombudsmän för olaga hot och olaga intrång.

Inrikes
Flygbladsutdelning mot strejkbryteriet.
Foto: TT

Händelsen som ledde till polisanmälan inträffade vid Nybrokajen i centrala Stockholm bara timmar efter det att omkring 250 Seko-­anslutna tagits ut i strejk. Fartyget M/S Waxholm III från företaget Strömma turist och sjöfart, som enligt facket var satt i blockad, skulle lägga ut från kajen när ombudsmän och strejkvakter klev ombord. Syftet med bordningen var att prata med skepparen om situationen. Ombord på båten, som för kvällen var bokad av ett företag för en middagskryssning, fanns även en representant för arbetsköparorganisationen Almega.

– Det är knappast olagligt att kliva ombord på en båt. Men att en arbetsgivarorganisation så öppet stödjer och bedriver strejkbryteri år 2013, det kommer knappast att gå obemärkt förbi, säger Sekos ombudsman Chang Strömberg, som nu har polisanmälts av Almega för olaga intrång och olaga hot.

Almegas förbundsdirektör Stefan Koskinen menar dock att det inte finns något som heter strejkbryteri då det enligt honom inte ska ha funnits några medlemmar ur Seko bland personalen ombord.

– Våra företag måste få jobba på, och att facket sätter båtar i blockad där det inte finns några medlemmar är ingenting vi kan acceptera, säger han.

Han kallar också fackets agerande för kriminellt och erkänner i en intervju med Dagens Nyheter att Almegas
representant fanns ombord på ­båten för att ge juridiska råd till företaget med anledning av den pågående strejken.

Seko känner inte igen sig i Almegas version om att stämningen ombord skulle ha varit hotfull.

– Men att det blir hetsigt i en sådan situation får man nog räkna med när man så öppet genomför strejkbryteri, säger Sekos avtals­sekreterare Valle Karlsson. 

Under tisdagskvällen samlades ett hundratal personer på Nybro­kajen för att protestera och dela ut flygblad om konflikten utanför ett evenemang som Strömma turist och sjöfart anordnade.

Sekos tunnelbaneklubb 111 har uttalat sitt stöd för de strejkande sjömännen och besökte i onsdags Nybrokajen för att visa sin sympati för deras kamp för bättre villkor och mot individuell lönesättning. Även SAC Syndikalisterna har offentliggjort ett stöduttalande för kampen.