Inget åtal mot Nordkalk i Luleå

Preskriptionstiden går snart ut för olyckan på Nordkalk i Luleå för två år sedan, då arbetaren Gustaf Seppelin Solli brännskadades allvarligt och hans arbetskamrat Johan Löfroth omkom. Därmed kan de ansvariga undgå åtal.

Inrikes
Gustaf Seppelin Solli blev svårt brännskadad i en arbetsplatsolycka i Luleå 2011.
Foto: Maja Suslin/Scanpix

Snart löper preskriptionstiden ut för den allvarliga olycka som inträffade hösten 2011 på Nordkalks ­fabrik i Luleå, i vilken en person omkom och en skadades allvarligt. Det kan innebära att ingen enskild individ kan ställas till svars för det inträffade.

– Det känns för jävligt och jag kan inte förstå varför det inte tycks läggas några resurser på det här, ­säger Gustaf Seppelin Solli, som ådrog sig svåra brännskador och som fortfarande är sjukskriven ­efter olyckan.

Det var i november 2011 som ­något gick snett när Johan Löfroth, Gustav Seppelin Solli och sex andra arbetare vid Nordkalks anläggning i Luleå skulle rensa en ugn. Redan tidigare på dagen hade en arbetare fått lättare frätskador, men trots det tilläts ­arbetet fortgå.

När het kalk och frätande gas plötsligt vällde fram var Gustaf Seppelin Solli och Johan Löfroth chanslösa.

Men nu står det alltså klart att åklagaren Stig Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund inte kommer att hinna färdigställa utredningen innan preskriptionstiden på två år går ut.

– Det känns som ett skämt, jag vet inte vad det är som tar sådan tid, säger Gustaf Seppelin Solli. 

Arbetaren har försökt nå Stig Andersson för en kommentar, utan resultat. Till tidningen Norrländska Socialdemokraten säger han att olyckan ändå kan leda till åtal om han väljer att väcka talan om företagsbot mot Nordkalk.

– Jag hörde något om det från polisen, men vi får väl se var det landar, kommenterar Gustaf Seppelin Solli uppgifterna.

Åklagare Stig Andersson har ­ytterligare tre år på sig att bli klar med utredningen när det gäller vållande till dödsfallet i samband med olyckan.

Nordkalk, som ingår i den finska Rettig-koncernen, har förutom arbetsplatsolyckan i Luleå också de senaste åren varit uppmärksammade för miljöstriden rörande kalkbrottet i Ojnareskogen på Gotland.