Ovisst inför val i Mali

Oroligheter präglar Mali inför valet den 28 juli. Även om valet kommer att kunna genomföras är framtiden oviss, menar experter som Arbetaren varit i kontakt med. Svenskarna Markus Allard och Axel Frick är på plats i Mali och hjälper den kommunistiske presidentkandidaten Oumar Mariko.

Utrikes
Oumar Mariko är ledare för det kommunistiska partiet SADI i Mali.
Foto: habib dena

Den 28 juli, knappt ett och ett halvt år efter den uppmärksammade statskuppen, planeras presidentval att hållas i Mali. På plats i Mali för att utforma och leda presidentvalskampanjen för oppositionens presidentkandidat Oumar Mariko är Markus Allard och Axel Frick från Ung Vänster i Örebro.


– Mali är ett land med krig och svält. Trots att landet är sprängfyllt av naturtillgångar som guld, olja, uran och naturgas så rankas Malis folk som ett av världens absolut fattigaste, skriver Markus Allard och Axel Frick i ett mejl till Arbetaren.Oumar Marikos parti heter Afrikansk solidaritet för demokrati och självständighet, SADI, och är enligt Markus Allard och Axel Frick en revolutionär rörelse som bland annan förespråkar nationalisering av landets naturtillgångar, planerad ekonomi samt jordreformer med målet att bönderna själva ska äga och bruka jorden i kooperativ.

Förutom fattigdom är Mali ett land som kantas av oroligheter och våld. Landets regering avsattes 2012 i en statskupp eftersom militären ansåg att de inte kunde hantera de islamistiska och separatistiska rebellerna i landets norra delar. Strax efteråt skickade Frankrike militära styrkor till Mali för att hjälpa interimsregeringen att få bukt med våldsamheterna. Än i dag kontrollerar rebellgruppen MNLA landets norra delar.

Mats Utas, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet menar att oroligheterna kommer att påverka valet.

– MNLA har inte låtit den civila organisationen komma tillbaka efter kuppen, vilket gör det svårare att registrera människor inför valet.


Även organisationen International Crisis Group, ICG, varnar för flera problem med valet i Mali. I ett pressmeddelande skriver de att det är för tidigt att hålla presidentvalet, eftersom myndigheterna inte hunnit med nödvändiga förberedelser. Många kommer till exempel inte att hinna registrera sig och missar därmed chansen att rösta. I samma pressmeddelande skriver ICG att ett för tidigt val riskerar att skapa oroligheter längre fram. Risken är att många ser valet som illegitimt om för många stängs ute.


– Oavsett hur man ser på ICG:s analys så är det klart att ett för tidigt val riskerar att undergräva valresultatets legitimitet. Å andra sidan riskerar en utdragen process att skapa utrymme för nya oroligheter och att interimsregimen blir sittande alltför länge, säger Karl Sörenson, forskare vid Försvarshögskolan.

Även Markus Allard och Axel Frick vittnar om svårigheter inför det kommande valet. I mejlet skriver de att Oumar Mariko  utsatts för mordförsök, och att flera partikamrater blivit mördade. Ett annat problem är att många i Mali inte är läskunniga. Därför används bilder och radiosändningar i stället för text i valkampanjen.

Markus Allard och Axel Frick skriver vidare att valfusk kan komma att bli ett reellt problem för oppositionen.– Oumar Mariko kommer med största sannolikhet att få flest röster, men det betyder inte automatiskt en valseger i ett land som präglas av extremt valfusk. Landet styrs av ett gäng marionetter, som i valtider lyckas med den magiska förmågan att få döda att återuppstå och rösta på dem.