Film

En liten film om klasshat

The Purge är en film om det hat och den misstro som växer, rent allmänt i samhället, i takt med ekonomiska klyftor. Foto: Universal Pictures

En hemlös svart man stapplar fram längs en öde gata i ett välmående amerikanskt villaområde. Hans förtvivlade rop på hjälp möts av tystnad. Skyddade bakom larmsystem och skottsäkra fönsterluckor betraktar kvarterets invånare honom på sina övervakningskamerors monitorer. Mannen, som förblir namnlös filmen igenom, jagas av ett gäng tungt beväpnade yuppies i eleganta festkläder och groteska […]

En hemlös svart man stapplar fram längs en öde gata i ett välmående amerikanskt villaområde. Hans förtvivlade rop på hjälp möts av tystnad. Skyddade bakom larmsystem och skottsäkra fönsterluckor betraktar kvarterets invånare honom på sina övervakningskamerors monitorer. Mannen, som förblir namnlös filmen igenom, jagas av ett gäng tungt beväpnade yuppies i eleganta festkläder och groteska masker. De kunde ha klivit rakt ut ur American Psycho, men till skillnad från Patrick Bateman behöver de inte frukta polisen. De är välanpassade unga medborgare som utövar sin grundlagsstadgade rätt att delta i den årliga ”upprensningen”, The Purge.

The Purge är en variant på temat i The Hunger Games eller japanska Battle Royale. En regelbundet arrangerad, statssanktionerad orgie i våld underbygger samhällets stabilitet. Men i James DeMonacos film är hela nationen spelplats och alla medborgare potentiella deltagare. Dessutom befinner vi oss inte, som i The Hunger Games, i en post-apokalyptisk värld, utan istället i en mycket nära och högst igenkännbar framtid, daterad till 2022.

En samlingsregering, The New Founders of America, har tagit över nationen för att rädda den undan det tidiga 2000-talets ekonomiska och sociala kris. ”Upprensningen” är deras universalmedel; tolv timmar då allt är tillåtet, inklusive mord. Människan är våldsam av naturen, heter det i den officiella ideologin, som blandar socialdarwinism med religiösa övertoner, men om vi några timmar om året får fritt utlopp för vår frustrerade våldslust kan vi orka vara civiliserade resten av tiden. Det är våra inre demoner som ska rensas ut.
Men den verkliga drivkraften bakom ”upprensningen” är ekonomisk. Det är de fattiga, sjuka, gamla, arbetslösa, hemlösa som är de lättaste offren. De övre klasserna kan gömma sig bakom sina skottsäkra fönsterluckor. Men vad gör det? Mediernas akademiska experter är överens: det fungerar. Våldsbrottsligheten faller resten av året, arbetslösheten är 1 procent. Börsen rusar i höjden när årets evenemang slår deltagarrekord. ”Upprensningen” är den ultimata konsekvensen av vår egen tids blocköverskridande samförstånd, av den ekonomiska krigföringen mot arbetarklassen och den massmediala hetsjakten på de fattiga. Den är resultatet av den vrångbild som exempelvis fått britterna att tro att ”bidragsfusk” står för 24 procent av socialbidragsbudgeten när den verkliga siffran är 0,7.

The Purge är en film om klasshat. Om den empatistörda överklassens hat mot de fattiga. Men om också om det hat och den misstro som växer, rent allmänt i samhället, i takt med ekonomiska klyftor. James Sandin bor med sin familj i villaområdets lyxigaste hus. Han har tjänat sina pengar på att kränga säkerhetssystem till alla sina grannar, som nu betraktar hans senaste pråliga tillbyggnad med avund. Det är ju de som betalt för den. Under ”upprensningens” långa natt får familjen Sandin lära sig att ingen går riktigt säker i ett avhumaniserat samhälle.

The Purge har också en liten men briljant webbsajt som förtjänar ett besök. Kalla mig konservativ, men normalt sett blir jag mest irriterad över filmer som vill locka mig till en hemsida där historien på ett eller annat sätt kompletteras. Jag vill att filmen börjar och slutar på duken. Men det här är ett undantag. Sidan är gjord som officiell hemsida för The New Founders of America och bjuder på fördjupande bakgrundshistoria och satiriska kommentarer. Läs exempelvis turisttipsen för den som vill ”rensa upp” på bortaplan. På en topplista över destinationer rankas Detroit femma. Trots att stadens finanser togs över av delstaten 2013 – på riktigt – lider man fortfarande av hög brottslighet och arbetslöshet. Därför erbjuder nu staten Michigan 250 dollar för varje offer, under förutsättning att jägaren har heltidsarbete. På fjärde plats kommer hipstermeckat Portland, den miljövänlige jägarens drömdestination eftersom stadens lokaltrafik drivs av biomassa från offrens kroppar. Och i San Diego, plats två, finns det numera gott om enkla, hemlösa måltavlor eftersom många flytt från Los Angeles på grund av stadens traditionellt höga antal jägare.

Glöm den dåliga kritiken i USA. The Purge som film och sajt är ett argt, smart, tankeväckande konstverk. Förmodligen årets intressantaste amerikanska film så här långt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga