Så klarar du sommarjobbet

Ta hand om dig och se till att få ett skriftligt avtal där det klart och tydligt framgår vad som gäller angående lön och arbetstider inför sommarjobbet. Det är ett av råden som SAC:s generalsekreterare Liv Marend ger de ungdomar som i sommar tar sina första kliv in i arbetslivet.

Inrikes
Det är viktigt att du som sommarjobbar tar reda på dina rättigheter. Det finns alltför många oseriösa arbetsköpare som vill utnyttja unga människor.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

De senaste åren har antalet unga som drabbats av arbetsplats­olyckor under sommarmånaderna ökat. Förra året skadades 1 139 personer under 24 år, på sina arbeten, enligt färska siffror från Arbetsmiljöverket. En av anledningarna, menar Liv Marend, är ökat tempo och större personalomsättning inom flera branscher vilket leder till mindre kunskap om riskfyllda arbetsuppgifter hos de anställda.

Den bransch där skadeanmälningarna bland unga ökar mest är hotellbranschen. Sedan 2008 har antalet skadeanmälningar ökat med hela 30 procent och det är främst i hotellköken och bland städpersonalen som unga skadas.

Hotellen och deras kök är en slitsam och riskabel arbetsmiljö där anställda bör få bättre kunskap om hur de ska skydda sig mot skador, säger Pernilla Niia, sektionschef på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Liv Marend har själv arbetat 15 år i restaurangbranschen och uppmanar därför alla sommarjobbare att prata med äldre och mer erfarna kollegor för att undvika att utnyttjas av oseriösa arbetsköpare.


– Vi vet att unga
ofta blir utsatta för ruffel och båg under sommarjobben, därför har även vi som arbetar på platser som tar in sommarjobbare ett stort ansvar att inkludera dem, då vi vet att de tillhör en extremt utsatt grupp, säger Liv Marend. 

– Ett vanligt problem är att arbetsköpare helt enkelt inte betalar ut någon lön efter uträttat arbete. Därför är det bra att organisera sig fackligt.

Sommarjobbet kanske är den första, men knappast sista, kontakten med arbetslivet. Många som studerar fortsätter ju att ströjobba när skolorna drar igång igen, då är det bra att vara organiserad. Alla vill ju naturligtvis göra ett bra jobb, men det gäller att våga säga nej och att inte köra slut på sig första sommaren. Att organisera sig är ett sätt att förbättra situationen något.

Ett annat problem är semesterersättningen. Om den inte ingår i lönen är det enligt Liv Marend viktigt att se till så den verkligen blir utbetalad i efterhand, något som många arbetsköpare också försöker bluffa med. 

Ingen ska heller kunna bli hemskickad utan lön vid till exempel dåligt väder, något som är vanligt förekommande inom till exempel kafébranschen.