Inrikes

Fascister plockar poäng på kravallerna

Ilskan är stor bland många över bilbränderna och upploppen i Stockholm, och ett sätt att visa den är i sociala medier. Den populäraste stödsidan för polisen och mot kravallerna är dock skapad av fascister.

Sidan ”Vi stödjer polisen i Husby – stoppa vansinnet” gillas i skrivande stund av över 90 000 personer. På sidan varvas uppdateringar om upploppen med länkar till bland annat den rasistiska sajten Fria Tider, som står Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU nära. 

Bakom sidan står en kvinna i Västmanland som bland annat varit skribent på den rasistiska sajten Exponerat. Hennes make hade tidigare en hög befattning inom nazistiska Svenskarnas parti men har i dag lämnat partiet.  Kvinnan säger till Arbetaren att hon tar avstånd från Svenskarnas parti, och betecknar sig som “Sverigevänlig”.

På sin öppna Facebooksida skriver kvinnan att det är hon som står bakom ”Vi stödjer polisen i Husby – stoppa vansinnet”. På Twitter skriver hon såhär:

“9000 nya medlemmar på två timmar,toppen! Större än när jag hade “sänd kriminella invandrare HEM!” som ökade 500/dag.”

– Jag trodde inte att sidan skulle växa sig så stor. Sedan fortsatte kravallerna så jag använde sidan för att hålla folket informerade, vilket uppskattades mycket, säger kvinnan till Arbetaren.

Kvinnan driver även Facebooksidan ”Stoppa svenskfientligheten”, som dock inte fått i närheten av lika många gillamarkeringar. 

Västerortspolisen uppmanar på torsdagen människor att inte stödja sidor som den västmanländska kvinnans.

– Vi kan inte göra något åt det men vi kan uppmana folk att inte stödja de här sidorna, säger informationsansvarige Mats Eriksson till Nyheter24.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga