Initierat

Thatcher – nyliberalernas helgon

En persons ansikte dominerade brittiska tidningars förstasidor på måndagen. Matt Dunham/Scanpix

Liberalerna skriver historielösa hyllningsnekrologer medan de som drabbades av politiken – arbetare och homosexuella, fackanslutna och fattiga – jublar över att Järnladyn som krossade facket och gav marknaden fritt spelrum gått ur tiden.

87 år gammal och svårt dement gick så Storbritanniens tidigare premiärminister Margaret Thatcher bort till slut. Hyllningskörerna från liberaler talar i dag om handlingskraft, ledarskap och en tro på friheten. Firandet på gatorna i Storbritannien och Irland blir utifrån detta smått obegripligt. Hur kan man jubla åt en människas död när hon uträttat sådana stordåd?

Historielösheten är skrämmande, särskilt med tanke på att en hel del av dem som i dag hyllar Margaret Thatcher faktiskt besitter reell politisk makt och en strävan att gå i hennes fotspår. 

Storbritannien var vid Margaret Thatchers makttillträde 1979 knappast ett lyckligt och välordnat socialdemokratiskt mönstersamhälle, att påstå det vore lögn. Men det är en sak att ställa korrekt diagnos, en annan att driva igenom en behandling som trasar sönder patienten totalt.

Labourregeringens inkompetens banade väg för Thatchers radikala nyliberalism, och hon fick fria händer att knäcka ryggen på fackföreningsrörelsen, kraftigt försämra anställningstryggheten och göra ett svårt läge värre i Nordirland genom iskall cynism. Inte heller fick den förda politiken resultat som, ens för andra iskalla cyniker, rimligen kan motivera de brutala åtgärderna. Arbetslösheten var högre när Thatcher avgick än när hon tillträdde, den förda ekonomiska politiken ledde till skyhöga räntor och försvagad valuta.

När man ser de lyckliga ansiktena på firande människor i städer som skotska Glasgow eller i Derry i Nordirland är det viktigt att komma ihåg att hatet var ömsesidigt. För skottar, för människor i gruvarbetardistrikten i Yorkshire och Wales, för invånarna i Liverpool, för Nordirlands katolska befolkning, för de homosexuella som förföljdes, och för de 12 miljoner britter som levde i fattigdom i mitten av 1980-talet var hon Fienden – och det på goda grunder. Facken skulle krossas. Liverpools kommunledning skulle knäckas. Politiska fångar fick hungerstrejka sig till döds.

Thatchers 80-tal är facit till Reinfeldts, Timbros och Annie Lööfs politiska dröm. Det är nyliberalismen omsatt i realpolitik. De arbetarfamiljer i Derry som firade Thatchers död i måndags såg så lyckliga ut av en anledning.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984