Inrikes

Facket – förbjudet ord

Angeles Bermudez-Svankvist, arbetsförmedlingens generaldirektör, vill inte diskutera sin bok med Arbetaren. Ingvar Karmhed/SvD/Scanpix

Det kommer nya uppgifter från de anställdas sida om lågt i tak på Arbetsförmedlingen, och fackförbundet ST kräver en kriskommission inom myndigheten. En bok som Arbetsförmedlingens generaldirektör skrivit tycks bekräfta bilden av en ovilja att se fackföreningar som en självständig motpart. ”Ordet ’fackförening’ förbjuds, det heter i stället personal- och arbetstagarrepresentanter”, skriver generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist i sin bok Management by love.

Den medarbetarundersökning som Arbetsförmedlingen genom­­fört och som presenterades i förra veckan ger bilden av ett slutet klimat inom myndigheten. Fastän det finns positiva tendenser i undersökningen, som att många anställda känner engagemang i arbetet och är nöjda med kompetensutvecklingen, har under bara ett år index för hur högt i tak de anställda anser sig ha fallit från 60 till 47 på en skala från 1 till 100.

– Lågt i tak är ett av huvudområdena även i vår enkät. Men i den här undersökningen är det över 12 000 som svarar, så det är väldigt allvarligt, säger Fredrik Andersson, arbetsmiljöansvarig i ST-fackets avdelningsstyrelse, till tidningen Publikt.

ST har nu begärt att det tillsätts en kriskommission inom Arbetsförmedlingen.

Som vi rapporterat om tidigare i Arbetaren har ST:s egen enkät visat på en tysthetskultur och en rädsla för repressalier för fackligt engagemang. Det sistnämnda har resulterat i att fackmedlemmar, enligt enkätsvaren, ibland väljer personer som ändå har nära till pensionen till fackliga förtroendeposter.

I sin bok Management by love, med undertiteln ”Att leda genom mångfald”, presenterar Arbetsförmedlingens general­direktör Angeles Bermudez-Svankvist utgångspunkterna för sitt chefskap. Senaste upplagan utkom 2010, när hon suttit i två år på generaldirektörsposten. I boken betonar hon vikten av att arbeta mot samma mål. 

Under rubriken ”Mitt bästa ledarskapsrecept” listar hon vad man som ledare måste göra under sina första sex månader på jobbet. Punkt 4 av 7 lyder: ”Ordet ’fackförening’ förbjuds, det heter i stället personal- och arbetstagarrepresentanter. Det är enskilda människor och en del av organisationen, inte någon isolerad, diffus grupp.”

– Vår definition av en fackföre­ning är att den utgörs av de medlemmar som finns i den, och att man väljer sina kamrater till förtroendeuppdrag. Vi som är förtroendevalda får vårt uppdrag från medlemmarna, säger Lars-Erik Backström, ordförande för fackförbundet ST:s avdelning inom Arbetsförmedlingen, till Arbetaren.

Vad är din kommentar till det perspektiv som Angeles Bermudez-Svankvist för fram?

– De får tolka det bäst de vill. Men de äger inte rätten att tolka vad vi är, det gör vi själva.

Som Arbetaren rapporterat blåste det i januari upp till storm efter att ST-avdelningen inom Arbetsförmedlingen publicerat ett bildkorsord i sin medlemstidning, med en bild på general­direktören och lösningen ”tystnad råder”. I en promemoria inom ledningen, som Arbetaren kunde ta del av, talades det om att ”måttet nu är rågat”, och facket kallades till överläggning med anledning av korsordet.

I förra årets upplaga av ­Arbetsförmedlingens egen medarbetarundersökning framkom att förtroendet för generaldirektören Angeles Bermudez-Svan­kvist sjunkit markant, från 69 till 56 på den 100-gradiga skalan. I årets undersökning finns ingen uppgift om för förtroendet för generaldirektören.

Angeles Bermudez-Svankvist skriver även i sin bok: ”Jag vet många chefer som blir skräckslagna när tidningarna ringer. De vill ha kontroll på allt som journalisterna skriver. Jag har inte riktigt den inställningen, utan ser medierna som länken mellan ­organisationen och medborgarna.” Men någon kommentar på hennes syn på det fackliga ­arbetet och varför hon inte vill att det ska få talas i termer av fackföreningar får vi inte från henne när vi ringer och ber att få ställa några frågor via telefon.

Angeles Bermudez-Svankvist låter hälsa genom sin pressekreterare att hon ”inte vill ta de här frågorna” och ”inte har lust att ta upp frågor som relaterar till boken”.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga