Kultur

Årets läsning

Johannes Anyuru. Foto: Mercies May

Av de böcker som givits ut under året tycker vi bäst om:

Johannes Anyuru 
En storm kom från paradiset

En storm kom från paradiset är blixtrande lyrisk och sorgsen. Den rör sig i en brutalitet och ett våld som inte går att greppa. Och plötsligt en klockren metafor. Om en mans önskan om att flyga, om krig och söndertrasande. Om Uganda. Om att befinna sig i undantagstillstånd. En röst som inte hörs, en kropp som inte syns. En flykt som inte sker mot frihet. Om en pappa och en fråga om man kan göra sig fri från historien.

 

Andra väldigt bra böcker:

 

David Foster Wallace 
Blek kung

Bitvis hysteriskt rolig, bitvis oerhört tragisk berättelse om människorna på en myndighet där tillvaron är så trist att de anställda måste gå kurser för att inte ta livet av sig. Precis som på de flesta arbetsplatser alltså. 

 

Abdellah Taïa 
Ett arabiskt vemod

Marockos första öppet homosexuella författare beskriver passion som bubblar i blodet och övergrepp med ett intensivt, poetiskt och avhugget språk

 

Emily Dickinson 
Gång på gång är skogarna rosa

Ann Jäderlund är en av Sveriges viktigaste poeter. Hon arbetade i flera år på att översätta en av de viktigaste poeterna genom tiderna. Resultatet blev magiskt. 

 

Stig Saeterbakken 
Genom natten 

För tidigt avslutade liv blir ännu sorgligare när de dessutom innebär för tidigt avslutade författarskap,som i det här fallet. Saeterbakkens sista verk är en malström av ångest.

 

Mats Kolmisoppi 
Undantagen

Kolmisoppi är både argare och roligare än de flesta svenska författare. Undantagen må se ut som en novellsamling men är egentligen ett manifest mot allt som är sjukt med samtiden.

 

Susan Sontag 
As Consciousness is Harnessed to Flesh 

Dagböcker från höjden av Sontags karriär, nycklar till ett intellekt.

 

Sara Granér 
All I want for christmas is plan­ekonomi 

Sara Granérs giftiga skärskådning av tillståndet i nationen borde helt enkelt sättas på skolans kursplan för samhällskunskap. Upplysning och bot mot skolleda i ett paket.

 

Henrik Bromander 
Smålands mörker

Episk serieroman på över 600 sidor som borde vara obligatorisk läsning i gymnasieskolans demokratiundervisning

 

Michael Tapper 
Snuten i skymningslandet 

Årets svenska tegelsten om ett av våra viktigaste kulturfenomen – på gott och ont – den svenska kriminalgenren i roman och film. Med encyklopediskt kunnande klargör Tapper relationen mellan folkhemmet och alla dessa snutar, från Sjöwall-Wahlöö till Roslund & Hellström.

 

Louis-Ferdinand Céline
Från slott till slott

Kan en berättelse om en fullkomligt vidrig stofils flykt
genom ett krigshärjat Europa vara en av årets rik­tigt stora läsupplevelser? Definitivt. Språkligt har Céline ytterst få överhen. Inte bara bland årets författare, utan över huvudtaget. 

 

David Harvey 
Rebel Cities

Långt ifrån Harveys bästa. Kritiken känns igen från tidigare. Men han gör något som konstigt nog är väldigt ovanligt. Han nöjer sig inte med att kritisera rådande ordning utan funderar också kring hur det borde vara i stället. 

 

Andrei Codrescu 
Tzara och Lenin spelar Schack

Dadaismens fader Tristan Tzara möter Lenin i ett fiktivt schackparti. Två idéströmningar från förra århundradet testas mot samtiden. Givetvis vinner Tzara. 

 

Jury: Lisa Carlsson, Fredrik Edin, Rebecka Kärde och Daniel Lindvall

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar