Inrikes

Jakten på papperslösa i tunnelbanan

Senast i november genomförde polisen en större insats för inre gränskontroll bland just resenärerna i tunnelbanan. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Polisen i Stockholm kontrollerar plankare i tunnelbanan på jakt efter papperslösa. Upp­gifter som länge cirkulerat inom organisationer som arbetar med asylhjälp och kollektivtrafikfrågor bekräftas nu för första gången av polisen själv.

– Det inträffar då och då och ligger i sakens natur. Vi måste ju ha en ­orsak för våra kontroller av id-uppgifter och uppehållstillstånd, säger Kjell Lindgren som är inspektör på Stockholmspolisens operativa avdelning till Arbetaren.

Polisen har länge tillbakavisat ryktena om att spärrarna i kollektivtrafiken används för att göra så kallade inre gränskontroller. Men de poliser som Arbetaren talat med ger alla samma version av hur arbetet går till.

– Tunnelbanan är ju en plats där många människor rör sig, så det är klart att vi kontrollerar uppehållstillstånd även där, säger Mats Eriksson, informationsansvarig vid Västerorts polismästardistrikt.

Mats Eriksson berättar även att polisen senast i november genomförde en större insats för inre gränskontroll bland just resenärerna i tunnelbanan. I det senaste numret av Stockholmspolisens interntidning Sambandet står det också om arbetsmetoderna. I artikeln säger Mattias Eklöf, gruppchef för polisens rörliga kontrollsektion, att då de inte får kontrollera personer bara för att de ser utländska ut så måste kontrollerna ske i samband med annat polisarbete.

Men Jerzy Sarnecki, som är professor i kriminologi vid Stockholms universitet, menar att polisens arbetssätt rent av kan vara olagligt.

– De använder sig av en förevändning för att göra något helt annat, att jaga papperslösa. Är det så känns det väldigt tveksamt, om det ens är lagligt. Det är inte deras uppgift att kontrollera resenärers färdbevis, säger han till Arbetaren.

Jesper Pettersson är pressekreterare på Storstockholms lokaltrafik, SL, som sköter tunnelbanan. Enligt honom har de aldrig bett polisen om hjälp att visera biljetter vid spärrarna.

– Den uppgiften läggs ut på privata vaktbolag, säger Jesper Pettersson.

Enligt organisationen Planka.nu är det främst längs tunnelbanans blå linje norrut som polisen slagit till mot papperslösa. Att polisen brukar vara där i syfte att kontrollera uppehållstillstånd bekräftas också av en städare i tunnelbanan som Arbetaren träffar vid uppgången till Tensta tunnelbanestation.

– De står ofta här civilklädda. När någon utan färdbevis tar sig genom spärrarna kliver de fram och kontrollerar papper om uppehållstillstånd. Jag ser ofta att de tar med personer härifrån, men jag vet inte vad som händer sedan, säger städaren som vill vara anonym.

Tryggve Emstedt är advokat med inriktning på asylärenden. Han blir inte förvånad när han får höra om polisens arbetsmetoder.

– Polisen tänjer ofta på gränserna när det gäller just asylfall. Det låter ytterst suspekt och är knappast etiskt korrekt. Jag är säker på att om Justitieombudsmannen skulle granska deras beteende så skulle de nog slå ned på väldigt mycket.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984