Subutex slutar säljas i Sverige

Subutex, ett så kallat substitutionspreparat som ges till opiatberoende som ersättning för morfin eller heroin, slutar säljas i Sverige. Beslutet har tagits av tillverkaren i samråd med svenska myndigheter sedan ökat missbruk av Subutex rapporterats.
Användarna är dock inte oroade.
– Det är bara märket som försvinner, säger Berne Stålenkrantz på Svenska brukarföreningen.

SVT:s nyhetsprogram ABC rapporterade på fredagsmorgonen att Subutex inte längre kommer att vara tillgängligt på den svenska marknaden, sedan tillverkaren Reckitt Benckiser beslutat dra in det. 

– Missbruksproblemen har visat sig ännu större än vi tidigare trott. Det som tidigare var rykten har aktualiserats och gör gällande att unga människor börjar sitt missbruk med Subutex, säger Claes Nordenson, produktchef på Reckitt Benckiser, till ABC.

Men Berne Stålenkrantz, ordförande för patientorganisationen Svenska brukarföreningen, är inte oroad. Subutex försvinner, men identiska mediciner med det verksamma ämnet buprenorfin finns kvar.

– Det finns fyra bolag till som säljer generika, säger Berne Stålenkrantz till Arbetaren.

Patentet på Subutex gick ut härom året, och därmed är fältet fritt för konkurrens. Däremot håller Reckitt Benckiser fortfarande patentet på Subuxone, som dock inte tagits emot lika väl bland brukarna.

– Vi har fått rapporter om biverkningar som exempelvis håravfall, säger Berne Stålenkrantz.

Han tycker inte läkemedelstillverkaren gör rätt som ställer Subutex mot Subuxone.

– Sub är ett samlingsnamn, och folk missbrukar både Subutex och Subuxone. Kan man få in något i en spruta går det också att injicera det.   

– De försöker få det att se ut som om de tar ett samhällsansvar, men läkemedelsföretag bedriver inte välgörenhet. Det här handlar om pengar.