Inrikes

Civilkuragepris för modiga avslöjanden

Demonstration på tioårsdagen av mordet på syndikalisten Björn Söderberg. Tåget gick från Medborgarplatsen till La Mano på Katarinavägen i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson / TT

På fredag är det 13 år sedan syndikalisten Björn Söderberg mördades av nazister utanför sitt hem i Sätra, Stockholm. Traditionsenligt delar SAC Syndikalisterna då ut Civil­kuragepriset till hans minne.

Årets civilkuragepris går till Warrent Lorena Estrada Lara från Västerorts LS av SAC. Hon tilldelas priset för att ha avslöjat hur arbetare på maffiastyrda bemannings­företag inom hotell- och restaurangbranschen i Stock­holm behand­lats av sina arbetsköpare.

I samband med manifestationen till Björn Söderbergs minne kommer det bland annat att hållas tal och bjudas på underhållning.

– Priset är viktigt. Dels för att minnas Björn Söderberg, men också för att uppmuntra och peppa andra att våga visa civilkurage på sin arbetsplats. I år har vi en pristagare som inte bara hjälpt sig själv utan även många andra, trots riskerna det kan medföra, säger Peter Forsberg från SAC:s arbetsutskott, som varje år delar ut priset.

Årets pristagare Warrent Lo­rena Estrada Lara sade i en intervju med ­Arbetaren förra veckan (40/2012) att priset betyder mycket för henne, och att hon ­genom det förlorar rädslan för maffian och törs fortsätta kampen för arbetsvillkoren inom bemanningsbranschen.

Civilkuragepriset delas ut klockan 18 vid monumentet La Mano på Södermalm i Stockholm, men kommer även att uppmärksammas på flera andra orter runt om i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga