Civilkuragepris för modiga avslöjanden

På fredag är det 13 år sedan syndikalisten Björn Söderberg mördades av nazister utanför sitt hem i Sätra, Stockholm. Traditionsenligt delar SAC Syndikalisterna då ut Civil­kuragepriset till hans minne.

Inrikes
Demonstration på tioårsdagen av mordet på syndikalisten Björn Söderberg. Tåget gick från Medborgarplatsen till La Mano på Katarinavägen i Stockholm.
Foto: Janerik Henriksson / TT

Årets civilkuragepris går till Warrent Lorena Estrada Lara från Västerorts LS av SAC. Hon tilldelas priset för att ha avslöjat hur arbetare på maffiastyrda bemannings­företag inom hotell- och restaurangbranschen i Stock­holm behand­lats av sina arbetsköpare.

I samband med manifestationen till Björn Söderbergs minne kommer det bland annat att hållas tal och bjudas på underhållning.

– Priset är viktigt. Dels för att minnas Björn Söderberg, men också för att uppmuntra och peppa andra att våga visa civilkurage på sin arbetsplats. I år har vi en pristagare som inte bara hjälpt sig själv utan även många andra, trots riskerna det kan medföra, säger Peter Forsberg från SAC:s arbetsutskott, som varje år delar ut priset.

Årets pristagare Warrent Lo­rena Estrada Lara sade i en intervju med ­Arbetaren förra veckan (40/2012) att priset betyder mycket för henne, och att hon ­genom det förlorar rädslan för maffian och törs fortsätta kampen för arbetsvillkoren inom bemanningsbranschen.

Civilkuragepriset delas ut klockan 18 vid monumentet La Mano på Södermalm i Stockholm, men kommer även att uppmärksammas på flera andra orter runt om i Sverige.