Lyckad insamling till mordhotad syndikalist

Över 50 000 kronor har samlats in till stöd för den syndikalistiska representanten som den 2 juli misshandlades och mordhotades. Enligt SAC betyder stödet mycket både för den drabbade familjen och för SAC.

Inrikes
Stödet från privatpersoner och organisationer betyder mycket för de drabbade, och även för hela SAC.
Foto: Amalthea Frantz.

Efter att fackrepresentanten misshandlats och mordhotats i sitt hem startades en insamling till stöd för den drabbade och hans familj. Pengarna ska gå till omkostnader för att hålla både syndikalisten och hans familj gömda under polisutredningens gång. I dag har insamlingen dragit in över 50 000 kronor, vilket enligt Jone Källsäter, presskontakt på SAC Syndikalisterna, täcker omkostnaderna i tre månader.

– Det är kostsamt att hålla sig gömd. Pengarna går bland annat till dubbla hyror, säger han.

Han berättar också att stödet betytt oerhört mycket för den drabbade familjen. Inte bara ekonomiskt.

– Det är en stor lättnad att se att så många bryr sig och vill hjälpa till. Det är hundratals privatpersoner som tillsammans med olika LS av SAC och andra organisationer skänkt pengarna, säger han.

Stödet har även enligt Jone Källsäter betytt mycket för hela SAC och alla människor som arbetar fackligt runt om i landet.

– Det blir ett moraliskt stöd. De fackligt aktiva märker att andra människor ser kampen och skjuter till vad de kan. Det är viktigt för att någon ska orka stå i frontlinjen och ta risker.

Förhandlingen med det bemanningsföretag som SAC misstänker har skickat torpeder på fackrepresentanten står stilla. Förra veckan skickade Västerorts LS av SAC en förhandlingsframställan med tidsfrist fredagen den 20 juli. Om företaget inte svarat innan tidsfristen löper ut har facket varslat om stridsåtgärder i form av offensiv blockad, aktiv blockad, obligatorisk strejk, flygbladsutdelning, affischering och annan informationsspridning. Vid denna tidnings pressläggning har företaget inte svarat på framställan.