Reportage

Unna dig en energiboll

Mumsiga bollar. Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Jag är utbildad kostvetare och därtill tränar jag en hel del, främst löpning. Många verkar utifrån dessa två parametrar dra slutsatsen att jag äter väldigt strikt. Typ aldrig äter godis eller dylikt. Men det stämmer inte särskilt bra alls.  Det är nämligen så att jag lever enligt devisen att du kan äta allt men inte […]

Jag är utbildad kostvetare och därtill tränar jag en hel del, främst löpning. Många verkar utifrån dessa två parametrar dra slutsatsen att jag äter väldigt strikt. Typ aldrig äter godis eller dylikt. Men det stämmer inte särskilt bra alls. 

Det är nämligen så att jag lever enligt devisen att du kan äta allt men inte alltid. I de allra flesta människors kost finns ett litet utrymme för mindre näringstäta men ack så goda livsmedel som bullar, smågodis eller en god öl. Ju mer fysiskt aktiv du är desto större utrymme finns det. Givetvis måste du först och främst tillgodose din kropps behov av näring och har du en önskan om att minska i omfång finns mindre plats för denna typ av livsmedel än om du tränar hårt och mycket. 

Nu tänkte jag tipsa om något som du, oavsett energibehov, kan ha nytta av. Jag har valt att kalla dem energibollar, men namn som rawfoodbollar och cookie dough-bollar florerar också på nätet. Vid första anblicken kan de likna gamla hederliga chokladbollar, men dessa godingar innehåller endast saker din kropp har glädje av och inte ett endaste gram raffinerat socker. 

Jag brukar variera innehållet i mina energibollar men 4–5 torkade ekologiska apri­­koser och någon deciliter naturella caschewnötter är alltid basen. 

Jag brukar låta dessa två huvudingredienser ligga i blöt någon kvart eftersom jag inbillar mig att de blir lättare att mixa då, men egentligen tror jag inte att det är nödvändigt. Ett par matskedar ekologisk kokosolja (inte att förväxla med kokosfett, det är något helt annat och inte lika hälsosamt!) samt en knivsudd ekologiskt vaniljpulver och någon deciliter havregryn brukar jag oftast också blanda ner. Ibland brukar jag i stället välja ett par matskedar jord­nötssmör. (Se till att burken endast innehåller jord­nötter och eventuellt salt!) Vissa gånger väljer jag att rulla mina bollar i kokosflingor medan jag vid andra tillfällen väljer kakao eller inget alls.       Carobpulver är föresten ytterligare en ingrediens som jag ibland brukar blanda ner. Detta pulver finns bland annat att köpa i hälsokostbutiker och har en mild chokladsmak. 

Energibollarna, eller vad du nu väljer att kalla just dina, är enkla att göra, smakar riktigt sött och gott men är samtidigt både närings- och energirika.

Mixa nötter och aprikoser och blanda sedan ner övriga valfria ingredienser. Rulla till bollar och välj om du vill ha dem naturella eller med ett täcke av kokos/kakao.

Ät dem som mellanmål, i stället för fikabröd eller som en del i din frukost. Lyxigt goda och fullproppade med näring!

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984