Vild strejk vid godisfabrik

Produktionen på nedläggningshotade godisfabriken Cloetta i Gävle stod stilla under skärtorsdagen.
Anledningen var en protest från de anställda eftersom företaget spärrat fackordföranden Wellington Ikuobases passerkort.

Inrikes
Mario Izquierdo, skyddsombud på Cloetta.
Foto: Johan Apel Röstlund

För lokala medier vill fabriksledningen inte berätta varför de spärrat Wellington Ikuobases kort och därmed alltså hindrat honom från att komma in på sitt jobb. Facket däremot rasar mot företagets agerande.

–  Jag ser det som rena repressalier mot en klubbordförande som gör sitt jobb och försöker rädda kvar fabriken, säger Mario Izquuierdo som är huvudskyddsombud  för Livsmedelsarbetarförbundet vid godisfabriken till Gefle Dagblad.

Som Arbetaren tidigare skrivit om (Arbetaren 11/2012) planerar Cloetta att flytta produktionen av godis från Gävle och 150 anställda blir i sådana fall utan jobb när fabriken stänger i januari 2014.

Något som fått Gävleborna att ilskna till rejält.

I lördags hölls en mindre manifestation med flygbladsutdelning i centrala Gävle och till helgen planeras en större demonstration utanför fabriken. Även uppmaningar om bojkott av Cloettas produkter sprids nu på Gävles gator.

I veckan hålls fackliga förhandlingar med företaget, även frågan om avstängningen av Wellington Ikuobase ska då tas upp enligt Livsmedelsarbetarförbundets andre ordförande Gerald Lindberg.

Läs mer om konflikten på Cloetta och helgens demonstration i kommande nummer av Arbetaren.