Inrikes

Vem orkar slava till 75?

Foto: Jens L’Estade/Scanpix

I framtiden ska man jobba till 75 års ålder. I alla fall om statsminister Fredrik Reinfeldt får som han vill. Samtidigt klarar många arbetare sig inte till dagens pensionsgräns på 65 – kroppen slits ut i förtid. – Jag vet inte vilka som skulle klara att jobba till 75, förutom politiker möjligtvis, säger pensionerade brev­bäraren Roger Holmström till Arbetaren.

Många drömmer om att kunna gå i pension före 65 års ålder, men få har råd. Med nuvarande regler blir det ännu lönsammare att jobba kvar till 67. På tisdagen öppnade statsministern för att höja pensionsåldern med 10 år.

– Om vi människor tror att vi kan leva allt längre och korta ned vårt arbetsliv, då kommer pensionen att bli lägre, säger Fredrik Reinfeldt till Dagens Nyheter.

– Då är frågan, är människor beredda till det?

Frågan är om våra kroppar håller. Arbetsmiljöverket för statistik över arbetsskador, och enligt deras officiella siffror är andelen med kroppsliga besvär, det vill säga framför allt olika typer av förslitningsskador, så hög som var tredje inom vissa yrken. Exempelvis gäller det murare, bilmontörer, sjukvårdsbiträden och brevbärare.

I dag går arbetare i snitt i pension två år tidigare än tjänstemän, och orsaken är utslitning.

När Arbetsmiljöverket frågade arbetare från 55 år och uppåt om de skulle orka arbeta 10 år till ansåg 12 procent att de inte skulle klara sig till 65 års ålder.

I de yrken som sliter hårdast på kroppen slutar arbetslivet upp till 11 år tidigare än den normala pensionsåldern, enligt statistik från Roland Kadefors, professor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Gunnar Axén (M), ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, säger till Arbetaren att utspelet om höjd pensionsålder främst handlar om att göra det möjligt för för fler att jobba längre om man vill och kan.

– Fredrik är ute efter att öppna upp en diskussion om de här frågorna.

Är det inte bättre att se till att ungdomar får jobb än att förlänga arbetslivet för de äldre?

– Vi behöver bli totalt fler som arbetar och betalar skatt för att bekosta välfärden.

Men samtidigt har ni ju sänkt inkomstskatterna enormt sedan regeringsskiftet 2006?

– Ja, det har vi gjort, men vi har också ökat sysselsättningen.

Ni vill öppna upp för omskolning av äldre, vad är det som säger att de kommer att vara mer attraktiva på arbetsmarknaden än de är i dag?

– Det handlar om att erbjuda den kompetens som efterfrågas. 

Statsministerns utspel måste ses som ett väldigt långsiktigt mål, menar Mats Morin, ekonom på LO.

– Dagens mål måste vara att se till att alla kan arbeta fram till 65. Arbetsmiljön måste förbättras, säger han till Arbetaren.

– Med en pensionsålder på 75 bör medellivslängden ligga på 100 år.

Roger Holmström, 61, är nyligen pensionerad brevbärare i Stockholm. Han skrattar när han hör om Fredrik Reinfeldts förslag om höjd pensionsålder.

– Det tror jag inte skulle ha varit möjligt för mig. Det är ju jävligt få brevbärare som ens klarar att jobba till 67 år med allt spring i trapporna. Därför jag kan inte tänka mig att någon skulle orka till 75 år. Det finns nog inte på kartan. Jag vet förresten inte inom vilket jobb folk skulle klara av det, förutom politiker då möjligtvis.


Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga