Reportage

Facklig kamp mot vintertrötthet

Foto: Anders Wiklund/Scanpix

För gruvarbetarna i Kiruna är bristen på solljus under vintermånaderna en realitet. Där har sommarladdande av batterierna blivit en facklig fråga.

Jan Thelin är förutom ordförande i gruvtolvan också Kirunabo. Under vinterhalvåret får hans hemtrakt inte många soltimmar. Under nästan en vintermånad når solen inte ens in i staden som ligger som i en gryta omgiven av berg.

– Visst fan känner man av det, men det är inte mycket man kan göra åt. Kylan och mörkret har man lärt sig stå ut med. Det viktigaste är att få en bra återhämtning på sommaren. 

Jan Thelin berättar att många Kirunabor har stugor vid kusten och under de ljusa sommarmånaderna är det en tillflyktsort för uppladdning av batterierna inför vintern. Andra försöker också resa utomlands i jakt på sol.

– Många tar långa semestrar under sommaren. När man är här uppe värdesätter man verkligen sommaren. Det är då det är som bäst. Det värsta som kan hända är att det blir en dålig sommar. Då känns det väldigt jobbigt. När vintern kommer sedan är det ju kallt och jävligt och ibland funderar man vad i helvete man har här uppe att göra.

En modern kur som marknadsförs av såväl privata som kommunala vårdcentraler är konstgjord ljusterapi. Men Jan Thelin tror inte på att det skulle passa honom.

– Nej, en riktig ledighet på sommaren är medicinen.

Kiruna grundades 1900 i anknytning till LKAB:s gruvdrift. Än idag är gruvan med underentrepenörer den huvudsakliga arbetsgivaren. Historiskt har rätt till längre semester varit en viktig stridsfråga för gruvarbetarna. Den var närvarande vid den vilda strejken 1969–1970, men är fortfarande en stridsfråga vid avtalsförhandlingar mellan arbetsgivaren och IF Metall.

– Semestern har ju varit skitviktig och har varit det ända sedan den kom till. Det borde ju kunna vara så att man hade en vecka extra när man bor här uppe.

Just nu ligger gruvarbetarna i avtalsförhandling med arbetsgivaren och även om man ställer krav på löneökningar är också den lediga tiden en stridsfråga. I avtalet driver man ett krav på två extra lediga dagar.

– Men arbetsgivaren har ju varit mjugg när det gäller ledighet. Det finns en magisk gräns vid fem veckor som är svår att komma över. Vi försöker också se över om man inte skulle kunna få extra dagar i ålderstrappan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp