Inrikes

V mot bemanningsföretag

Foto: Scanpix

Förbjud bemanningsföretag på den svenska arbetsmarknaden. Förslaget kommer från Vänsterpartiet som avslutade sin kongress i söndags. Trots att partiledningen röstade emot kongressmajoriteten tror ändå den nyvalde partiledaren Jonas Sjöstedt att det är rätt väg att gå. – Det måste vara en av våra huvuduppgifter i debatten om arbetsmarknaden. Vi går mot en ekonomisk kris och det kommer vi att märka av på arbetsmarknaden allt mer framöver, säger han till Arbetaren.

Bland Vänsterpartiets förslag i arbetsmarknadsfrågor finns bland annat förbud för företag att säga upp sina anställda för att sedan återanställa dem via bemanningsföretag. Något som kan bli svårt att få igenom med tanke på nuvarande EU-direktiv.

”Det är inte utan praktiska problem, men det ska inte vara någon tvekan om färdriktningen om vart vi vill någonstans” förklarade Jonas Sjöstedt i en intervju med Ekot under måndagsförmiddagen.

Även Vänsterpartiets riksdags-ledamot Josefin Brink, som också är ledamot i arbetsmarknadsutskottet, tycker att frågan är viktig, även om hon ser svårigheterna med att få igenom förslaget.

– Principiellt har vi egentligen aldrig tyckt någonting annat. Men det är klart att vi är bundna av EU:s direktiv om bemanningsföretag, så det här är en fråga vi får driva betydligt mer långsiktigt på EU-nivå. Men kortsiktigt kommer vi att driva frågor som gör det svårare för företag att kringgå LAS och att använda sig av inhyrd personal permanent, säger Josefin Brink till Arbetaren.

 Maria Karlsson, som är facklig samordnare på SAC, tycker dock Vänsterpartiets förslag är märkligt.

– Politikerna hamnar ofta lite efter verkligheten. Förbjuder man bemanningsföretag så tar ju bara andra underentrepenörer vid, och tappar de kontrakten så blir de anställda ändå av med sina jobb. Så frågan är egentligen om det här är det största problemet på arbetsmarknaden i dag, med Fas 3 och allt, säger hon till Arbetaren.

Den senaste tiden har Vänsterpartiet haft svårt att locka till sig nya sympatisörer. Partiet har parkerat som riksdagens näst minsta parti i flera opinionsmätningar men i och med bytet av partiledare hoppas de nu fått ett uppsving. 

– Så kan det nog bli, men vi ska inte heller tro att bara för att man byter partiledare så grejar sig allt. Men jag tycker ändå att det inom partiet finns en allmän känsla av att nu jävla kavlar vi upp ärmarna och börjar jobba, säger Josefin Brink.

Enligt henne fattades flera viktiga beslut under kongresshelgen i Uppsala och hon känner sig positiv inför framtiden. 

– Arbetslösheten och arbetsmarknadspolitiken är naturligtvis jätteviktiga frågor för oss. Det måste vi debattera mer. Och dessutom det här med vinsterna i den offentliga sektorn där det nu börjar bli allt mer uppenbart vad det får för konsekvenser, det är också ett givet fokus, säger Josefin Brink.

Partiet vill också bli mer synligt i klimatdebatten. Bland annat finns förslaget på att skärpa de svenska utsläppsmålen till en minskning på 45 procent år 2020 och att satsa mer på kollektivtrafiken.

– Vi vill väva ihop ekonomisk rättvisa med smarta satsningar på klimatfrågor, vi ska bli det bästa partiet på att driva de frågorna, säger Jonas Sjöstedt.

Under sitt första tal som nyvald partiledare passade han därför på att ge den sittande regeringen och statsminister Fredrik Reinfeldt en rejäl känga.

– Den svenska regeringen lovade inte en enda krona för klimatet under förhandlingarna i Durban. Däremot är de beredda att ställa upp med 100 miljoner kronor av riksbankens pengar för att rädda euron och det krackelerade banksystemet i euroområdet. Om klimatet hade varit en bank så hade det varit räddat nu.

Jonas Sjöstedt tror också att bytet till honom som ny partiledare kommer att märkas framöver.

– Jag hoppas naturligtvis det. Vi måste som sagt bli mer tydliga när det gäller klimatfrågorna och höras mer i debatten om arbetsmarknaden.

Vissa menar ju att både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna missat flera öppna mål de senaste åren. Att det saknats en systemkritik efter ekonomiska kriser och politisk turbulens. Vad säger du om det?

– Så kan det säkert vara. Finans-kapitalismen är i en djup kris och där bär bankerna ett stort ansvar, det är läge för oss att föra fram den kritiken nu.

Även Josefin Brink tror att partiledarbytet kommer att märkas och säger till Arbetaren att hon är övertygad om att Jonas Sjöstedt kommer att märkas i debatten.

– Han är den kunnigaste och mest drivne partiledaren vi haft när det kommer till just klimatfrågorna. Men det är som sagt viktigt att vi inte överskattar en partiledare heller, säger Josefin Brink.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984