Utrikes

Därför stoppades Ship to Gaza

När Grekland i lördags hindrade Frihetsflottiljen från att segla bröt de mot sin tidigare hållning i Palestinafrågan. Förklaringen kan finnas i de allt tätare banden till Israel som knutits sedan Grekland ställdes inför den ekonomiska krisen. – Våra grekiska kamrater är jävligt besvikna på den grekiska regeringen, säger Ann Ighe, samordnare för Ship to Gaza Sweden, till Arbetaren.

Khalid Tuhraani, amerikansk-palestinsk aktivist, som sitter fast på ett av skeppen på Korfu säger till Al-Jazeera:
– Vi valde Grekland för att landet har en historia av stöd för den palestinska frihetskampen. Vi väntade oss inte att den grekiska regeringen bara skulle lägga sig platt.
Men landets skuldkris och tätare band med Israel har förändrat förutsättningarna.
– Organisatörerna tog inte med i beräkningarna att Grekland i juli 2011 inte är detsamma som Grekland i maj 2010, sade en högt uppsatt israelisk myndighetsperson till den israeliska tidningen Ha’aretz, efter att fartygen hindrats att lämna hamnen.

Israeliska diplomater vittnar om att Grekland blivit allt mer involverat med Israel.
– Netanyahu har blivit Greklands lobbyist i den europeiska unionen, ska en israelisk diplomat ha sagt enligt Ha’aretz. Tidningen rapporterar också att ledarna talas vid minst en gång i veckan och att Benjamin Netanyahu refererar till Giorgios Papandreou offentligt som ”min vän”.

Den israeliska konservativa dagstidningen Jerusalem post utropade händelsen till en diplomatisk seger och framhåller hur det är ett resultat av diplomatiskt markarbete Israel utfört i Grekland. Tidningen skriver:
”Efter att Grekland år efter år gett Israel kalla handen valde Grekland förra året – när de stod
inför den massiva ekonomiska krisen – att dramatiskt uppgradera sina band till Israel.”

De tätare diplomatiska banden ska enligt Jerusalem post ha gett Grekland mellan 400 000 och 500 000 fler turister från Israel.

Franska Le Monde rapporterar om avsevärt ökade kontakter mellan länderna sedan ett år tillbaka. I oktober 2010 hölls gemensamma militära flygövningar över södra Grekland. I januari 2011 inrättade Grekland och Israel ett mellanstatligt råd för att samarbeta kring turism, ekonomi, kultur, energifrågor, jordbruk och tekno- logisk utveckling. Även Israels försämrade relationer med Turkiet framhålls som förklaring för den förbättrade relationen.

Denis Buchard, mellanösternrådgivare på franska institutet för internationella relationer säger till Le Monde att i ljuset av Greklands ekonomiska situation vill landet framförallt inte stöta sig med Israel.

Ann Ighe tror att Greklands situation kan ha bidragit till beslutet att stoppa skeppen.
– Vi kan inte veta exakt varför man gör så här och byter position i den här frågan. Att Grekland aktivt hjälper Israel, det har man inte tidigare gjort. Det är alldeles uppenbart att Grekland står under en väldigt stark press och står under påtryckningar av både Israel och USA. EU är nog också ganska obenägna till att ha den här typen av konflikter just nu med alla problem som finns inom unionen.

Ann Ighe betonar att det fanns fler skäl att välja Grekland som utgångspunkt än dess tidigare inställning till Israel. Bland annat för att det finns en god tillgång på båtar att köpa loss där samt att en av de största deltagarorganisationerna har fäste där.
– Det var inte det avgörande skälet att Grekland skulle vara så politiskt lämpligt, det fanns andra skäl. Nu visade det sig vara extremt politiskt olämpligt.

I ett öppet brev till Giorgios Papandreou skriver svenska Ship to Gaza:
”Vi är alla medvetna om de påtryckningar som Ditt land är utsatt för i dessa dagar, och vi känner alla djupt med det grekiska folket och de svårigheter som Ni just nu tvingas igenom. Som social demokrat och president för Socialistinternationalen kan det inte vara lätt att stå med mössan i hand när internationella bankirer dikterar villkoren för utförsäljning och privatisering av det grekiska folkets gemensamma tillgångar.”
Ann Ighe betonar att Ship to Gaza kommer fortsätta försöka ta sig iväg.
– Vi har inte lagt ner, folk är kvar och vi tänker fortsätta försöka åka.

Grekland hävdar att de hindrar skeppen från att åka av säkerhetsskäl. Grekland har också erbjudit sig att själva transportera förnödenheterna till Gaza.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga