Inrikes

Flera nobbade bemanningsjippo

Arbetsköparorganisationen Bemanningsföretagen har för första gången delat ut sitt Kritikerpris. Två av de tre nominerade nobbade dock bemanningsjippot.

I syfte att belöna konstruktiv kritik som hjälpt till att utveckla branschen har arbetsköparorganisationen Bemanningsföretagen för första gången delat ut sitt ”Kritikerpris”. Priset har väckt upprörda känslor eftersom utdelningen sker på Berns Salonger, som sedan ett drygt år tillbaka är försatt i blockad av Stockholms Hotell- och Restaurangsyndikat av SAC, just på grund av sitt användande av inhyrd personal.
Henrik Bäckström, vd för Bemanningsföretagen, har dock förnekat att lokalvalet skulle vara en medveten provokation.
– Vi har inte ens reflekterat av över att våra medlemmar skulle sitta på de anklagades bänk, sade han till Arbetaren i mitten av mars.
Bland de nominerade kritikerna var dock intresset svalt.

Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, nominerades för att ”med skarp ammunition ihärdigt ha bevakat bemanningsbranschens förehavanden, framför allt i relation till arbetarrörelsen, dess företrädare och den svenska modellen”. I en videohälsning till Bemanningsföretagen tackade hon för nomineringen och konstaterade att:
– Det är helt riktigt att jag är väldigt kritisk till att människor i Sverige helt lagligt kan sparkas från sina jobb och ersättas med inhyrda från bemanningsföretag. Och jag är också jättekritisk till att arbetsgivare utnyttjar det för att hota och skrämma sina anställda.
Trots att Brink avböjde att delta med hänvisning till den fackliga blockaden tog hon senare, i en debattartikel, avstånd från syndikalisterna och ”de metoder de använt i samband med konflikten”.

För Birgitta Nyström, professor i arbetsrätt vid Lunds universitet som nomineras för sin offentliga utredning om bemanningsdirektivets implementering i Sverige, krockade utdelningen med ett internationellt symposium.
Nyström kände inte till att priset skulle delas ut på Berns, och säger att hon inte vet tillräckligt mycket om blockaden för att ta ställning till den.
– Naturligtvis ska man respektera tillåtna stridsåtgärder på en arbetsmarknad, men syndikalisterna har också genomfört ett antal stridsåtgärder som inte legat inom vad som anses vara ramen för det tillåtna.
– Jag känner inte till detaljerna kring den här åtgärden mot Berns, jag visste bara att den låg i blockad, så det hade jag i så fall fått ta reda på mer om ifall jag hade haft möjlighet att närvara.

Vinnaren Sam Dandemar, som tidigare varit ombudsman inom tjänstemannaförbundet HTF, belönades för att han ”enträget arbetat med att utveckla de bemanningsanställdas villkor”. För Arbetaren förklarar Dandemar att han inte hade några problem med att bryta blockaden.
– Med all respekt för syndikalisterna får de ha sin verksamhet utifrån sina värderingar, men jag kan inte säga att jag alltid delar dem.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga