Inrikes

Manpower backar efter integritetskritik

Manpower ville informera kunder om de anställdas fackliga medlemskap. Men efter kritik från If Metall backar nu bemanningsföretaget.

Den som vill ha jobb genom bemanningsföretaget Manpower ska vid ansökningen skriva under en samtyckeshandling som tillåter företaget att samla in och fritt sprida personuppgifter. Fram tills nu rekommenderades den sökande även ange fackföreningsmedlemskap. Uppgifterna skulle sedan kunna vidarebefordras till potentiella kunder och rättsväsendet. Men efter kritik från IF metall rörande uppgifter om fackmedlemskap backade företaget.
– Vi har aldrig angett att folk ska skriva det, men vi har tagit upp det som exempel. Men vi tar bort delen om fackföreningsmedlemskap för att det inte ska bli några missförstånd, säger Hans Makander, informationschef på Manpower.

Den arbetssökande ska också kunna spela in en video, som företaget förbehåller sig rätten att redigera och sprida vidare. Enligt Manpower är detta bara ännu ett sätt att hjälpa den arbetssökande att få jobb, men LO-s förbundsjurister är kritiska. Om två veckor ska företaget och If Metall träffas igen för att diskutera företagets nya förslag på insamling av personuppgifter.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga