– Om ingen skulle behöva vår hjälp skulle vi inte finnas.
Lina Thomsgård står med ansiktet upplyst av projektorljuset. Bilden bakom henne visar Rättviseförmedlingens symbol: kvinnosymbolen på toppen av en traditionell våg. Framför Lina Thomsgård sitter inbjudna gäster, framförallt kvinnor. Det är Rättviseförmedlingens ettårsdag som firas med tårta, frukostbuffé och för första gången en utdelning av Rättvisepriset.
– En av anledningarna till att jag orkat med det här är för att det är otroligt lite motvilja. Vi har stött på väldigt lite kritik. De som är missunnsamma, för det finns sådana, har jag valt att inte bry mig om. Då skulle jag inte orka.
Lina Thomsgård startade projektet för ett år sedan. Hon befann sig på en nattklubb, där bara manliga dj:s spelat fram tills dess. Hon frågade varför klubben inte hade några kvinnliga dj:s och fick till svar att ”vi skulle jättegärna ha tjejer, men det finns inga”. Lina Thomsgård lovade att hon skulle fixa fram en lista med kvinnliga dj:s, och startade nästa dag en sida på Facebook.
– Vi raderar argumentet att ”det finns inga”. Dagen efter att jag startat Rättviseförmedlingen på Facebook hade gruppen 200 medlemmar. I dag är det 23000.
Det är medlemmarna, som tipsar om kvinnor och män som i vissa yrken eller samhällsroller är underrepresenterade, som projektet bygger på. Lina Thomsgård formulerar en efterlysning, sedan är det upp till medlemmarna att tipsa om bra kandidater.
– Mina favoriter har varit en efterlysning av kvinnliga terroristexperter. Jag trodde först att det inte fanns, för då hade de väl synts redan? Men jag fick in en hel lista med kvinnor som kan en massa om terrorism! En annan bra efterlysning var när en festival i Sundsvall upptäckte att de bara hade en enda kvinnlig artist på scen. De skickade ut en efterlysning, det finns ju massvis av kvinnliga artister.
Det kan finnas problem med att formulera efterlysningarna. Jämställdhet och rättvisa är 2011 fortfarande ett kontroversiellt ämne och människor väljer ofta att missförstå. Det händer att en efterlysning vill ha in fler kvinnor till tv-sofforna, och Lina Thomsgård får då kommentarer som ”varför skulle kvinnor vara bättre?”.
– Det handlar inte om att någon är bättre, det handlar om att lyfta fram de underrepresenterade grupperna.
Det behöver inte bara vara kvinnor eller män. Rättviseförmedlingen vill att det ska vara rättvist även när det gäller ursprung.
– Jag kan det mesta om genus. Men jag är rädd att klumpa ihop en finländare med en nyanländ flykting, den retoriken kan jag inte. Genom en efterlysning vill vi ju ha in alla, vare sig de är från ett annat land eller har ett handikapp. Det handlar bara om att de ska kunna ämnet.
Det finns en orättvisa i samhället då framförallt vita medelålders män syns och hörs. 82 procent av de som visas i media är män, berättar Lina Thomsgård.
– Oftast misstolkar män att jämställdhet är en kvinnofråga. Men alla vinner på att få det mer rättvist.
Rättviseförmedlingen är inte för kvotering, utan anser att möjligheten att hitta personer från andra grupper måste förbättras. De vill förändra vad folk väljer att nöja sig med och de har ingen politisk färg. Deras agenda är att åstadkomma ett samhälle där kön, ålder, etnicitet och klass inte spelar någon roll. Det kan dock vara svårt att prata om de skevheter som finns i samhället idag, då någon alltid måste vara ”offer” och någon ”förövare”.
– Om det är en man som sitter i tv-soffan och pratar om terrorism behöver inte han vara en förövare. Att ha offer och förövare är jobbigt att förlika sig med. Det här är ett positivt sätt att få fram underrepresenterade kvinnor. Vi anklagar ingen för att vara förövare.
Doften av frallor toppade med vallmofrön ligger i luften. Under salen rinner trafiken genom Söderleden. Morgonsolen håller på att vakna till och lyser in genom de stora fönstret. Feminismen har tagit ny fart, i en ny skepnad. Under mötet nämns föreningar som Ain’t I a Woman, som hjälper papperslösa kvinnor, och den nya nätbaserade tidningen Feministiskt Perspektiv. Projektet #prataomdet hör också hit.
– I dag finns det nya arenor för oss att samlas på, som internet. Feminismen har uppmärksammats igen.
Den 10 februari satt Lina Thomsgård i Morgonpasset P3 och pratade om både Robyn, som hon är PR-assistent för, och om stereotyper. Det nämndes hur stereotypen av kvinnor utformats till att alla kvinnor ska äta sallad och tacka nej till sötsaker.
Varför är det så att kvinnor ska motstå godsaker?
– Jag har spenderat så många år på att försöka lista ut varför. Men nu är jag mer inne på: hur kan vi förändra det? Om min kompis bara äter halva sitt wienerbröd och vill slänga resten så tänker jag ”vänta, vad händer nu, vad kan vi göra annorlunda?”.
Rättviseförmedlingen vill ha en mångfald i samhället, varför är det viktigt?
– För vissa människor lever under begränsningar, varför ska dessa personer leva ett smalare liv än vad man skulle behöva? Det är ju idiotiskt.
Rättviseförmedlingen behöver fler efterlysningar. Det hela bygger på att människor faktist efterlyser en större mångfald. Lina Thomsgård påpekar också vikten av att de som ser skevheter ska höra av sig till dem, för att upplysa om orättvisorna. Då går det också att åtgärda problemet. För att vara en del av Rättviseförmedlingen gäller det att bli medlem på Facebooksidan och sedan helt enkelt börja tipsa om kompetenta människor. Därefter är det viktigt att sprida listorna som sammanställs på Rättviseförmedlingens hemsida.
– Då får folk upp ögonen för hur många duktiga kvinnor, och män, som faktiskt finns.