Inrikes

”Kollektivavtal ökar kontrollen”

På Byggnads är man medveten om svartjobbet inom takskottningen. Men det är svårt att komma åt de oseriösa företagen, eftersom skottningen är ett säsongsarbete.

Att misstankar om svartjobb anmäls är viktigt för att facket ska kunna agera. Krister Strömberg, ombudsman på Byggettan, uppmanar fastighetsägare att kräva två saker av sina entreprenörer för att minska risken för svartarbete på sina tak – kollektivavtal och ID06.

– Med kollektivavtal måste företaget redovisa för facket om de tar in underentreprenörer eller personal utifrån. Bryter man mot det kan facket gå in. ID06-brickan talar om vem du är och vem du arbetar för, då kan man enkelt se vilka alla är på en arbetsplats, säger Krister Strömberg.

Från Sisabs håll menar man att bolaget måste bli bättre på att ifrågasätta om entreprenörerna har erfaren personal, och se till att det är inräknat i upphandlingen av tjänsten.

Att kräva kollektivavtal från sina samarbetspartners för att öka kontrollen är dock inte aktuellt.

– Arbetsmiljölagstiftningen gäller i alla lägen, som offentligt bolag ska vi följa den, säger Sisab:s vd Johan Castwall till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga