Klädarbetare i ny kampanj för högre minimilön

Efter månader av oro inom den bangladeshiska klädsektorn lanserar nu klädarbetarna i landet en månadslång, fredlig kampanj för förbättringar inom sektorn. Om inte kraven tillgodoses hotar de med tuffare metoder.

Vid sitt nationella konvent i Dhaka krävde ledarna för Bangladesh Garment Workers Unity Forum – ett samarbetsorgan för de största klädfacken i landet – bland annat höjd minimilön, fackföreningsfrihet, förändringar i arbetslagstiftningen, matransoner för klädarbetare och tillbakadragande av regeringens förslag på en speciell industripolisstyrka.

Det kanske viktigaste av de fem kraven är en höjning av nivån på minimilönen från den nuvarande på 1 662 taka till 5 000 taka. Enligt en näringsexpert som vittnade vid konventet behöver en vuxen person ett dagligt intag av 3 400 kilokalorier per dag för att ha en bra hälsa, vilket är omöjligt med de nuvarande klädarbetarlönerna.

Arbetarna i sektorn kan omöjligen få det näringsintaget eftersom det krävs en lön på cirka 7 000 taka i månaden för att uppnå det, sa doktor Wazedl Islam.

Mänskliga kedjor, seminarier och diskussioner om villkoren för klädarbetarna finns bland annat på det månadslånga programmet. Men klädarbetarna varnar för att kampanjmetoderna kan komma att skärpas om inte regeringen tillmötesgår kraven innan den 27 juli när beslut om minimilönerna ska fattas av regeringen.

Ledare för klädarbetarna hävdade också att den senaste tidens oro med kravaller och blockerade motorvägar till stor del beror på arbetsköparnas och regeringens antifackliga attityd. Utan genuin fackföreningsfrihet ser arbetarna inga andra vägar än spontant organiserade upplopp, menade de.