xx

Fler flickor får vård för sexuella övergrepp

Maria Ungdom har de senaste åren hjälpt allt fler flickor som söker vård för sexuella övergrepp, bland annat efter sexträffar på internet. – De spelar in sig själva med webkamera, minderåriga säljer tjänster, säger Kerstin Adestedt, specialistsjuksköterska på Maria Ungdoms öppenvård.

Kerstin Adestedt ser en tendens de senaste två, tre åren där allt fler flickor och unga kvinnor berättar om olika former av sexuella övergrepp, bland annat efter sexträffar på nätet. Flickor kan söka vård på Maria Ungdom för missbruk, men ibland framförs andra orsaker som sexuellt utnyttjande.
Maria Ungdoms tjej- och killmottagning i Stockholm har mellan 150–200 nybesök av flickor per år, cirka 40 procent av dem berättar om sexuella övergrepp.
– Det är en hög siffra att reagera på, säger Kerstin Adestedt.

Barnmorskan Fatima Tajik på Maria Ungdom träffar regelbundet flickor och unga kvinnor som har utsatts för sexuella övergrepp, misshandel eller annat trauma som nyligen har inträffat, eller tidigare. Hon tror att personalens ökade kompetens inom området spelar in.
– Problematiken med sexuella övergrepp har funnits även tidigare, säger hon och fortsätter:
– Skillnaden är att vi har blivit duktigare på att ställa frågor och ju fler frågor vi ställer desto fler svar får vi. Om man vet vad man ska göra med svaren så känner patienten sig tryggare och kan dela med sig av sina erfarenheter.
 
För ett drygt halvår sedan hade Maria Ungdom ett fall där flera unga kvinnor utnyttjats för sex av en man som de träffat via internet.
Kerstin Adestedt menar att det finns en grupp flickor vars ryggsäck av trauman är helt obegriplig. De yttre förutsättningarna kan se stabila ut i en familj och det går bra i skolan, ändå är problematiken ytterst avancerad med ett destruktivt leverne.
Efter årsskiftet fördubblades avgiften till familjerådgivningen i Stockholms stad.
– Det drabbar de som inte kan betala, familjer med behov av stöd.
 
Pia Bodén, socialsekreterare på Maria Ungdom, pekar på skillnaden i bemötande av tjejer och killar av vårdpersonal och polis. Oron för tjejerna i akuta situationer är större.
– Personalen är inte lika konfrontativ mot flickor och det finns föreställningar om hur de ska vara. Myndigheter tenderar att ställa sig mer frågande till hur flickor som beter sig mot normen ska behandlas.
Unga tjejer och killar bemöts och omhändertas enligt de rutiner som gäller för Maria Ungdom. Ställningstagande görs om behov av akut inläggning, på grund av en eventuell krisreaktion, existerar. De erbjuds samtal samt hjälp med kontakten med anhöriga.
Om sexuella övergrepp skett inom cirka tio dagar erbjuds flickor kontakt med Akutmottagningen för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset i Stockholm där den medicinska undersökningen och provtagningen görs. Pojkar erbjuds kontakt med Kirurgakuten på Södersjukhuset. Efter det remitteras de tillbaka till mottagningen för medicinsk uppföljning. Är patienterna under 18 år träffar de gynekolog och barnmorska med vårdnadshavare och får då besked om provsvaren.

Fakta / Onlineprojektet

Barnets egen aktivitet online kan innebära en ökad risk för att utsättas för sexuella övergrepp via internet, vilket är det ställe där kontakten med förövaren knyts. Nätet blir som en trappa där barnet successivt tar alltfler risker utan att tänka på konsekvenserna. Det är den mest utmärkande erfarenheten från Onlineprojektet om barn och sexuella övergrepp via IT som presenterades i höstas med stöd av stiftelsen World Childhood Foundation.
Andra barn som utsätts befinner sig redan i riskfyllda miljöer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga