Utrikes

Tyska anarkosyndikalister kämpar för erkännande

BERLIN. En konflikt på en biograf i Berlin har blivit symbol för anarkosyndikalistiska FAU:s rätt att verka som fackförening. Ett beslut i tysk domstol olagligförklarar FAU:s lokalfederation i Berlin, men utmanar också hela FAU:s framtid som organisation.

Vinterkylan höll på lördagen Berlin i ett hårt grepp. Trots 10 minusgrader samlades cirka 200 personer till den största manifestation den tyska anarkosyndikalistiska fackföreningen FAU, Freie Arbeiterinnen- und Arbeiter-Union, har arrangerat själva i den tyska huvudstaden i modern tid. Talkörer dånade, FAU:s flaggor vajade och två musiker (fiol och kontrabas) höll stämningen uppe med FAU:s gamla kampsång ”Auf die barrikaden”, den tyska versionen av spanska CNT:s klassiska sång. Ett stort polisuppbåd med 13 piketer fanns på plats utanför biograf Babylon, men inga incidenter förekom.

Privatägda Babylon vid Rosa Luxemburg-platz är känd för att visa kvalitetsfilm, inte sällan ur ett vänsterperspektiv. Biografen får omfattande kommunala bidrag från Berlin där socialdemokratiska SPD styr tillsammans med vänsterpartiet die Linke. Biografen har nu blivit en symbol för FAU:s rätt att verka som fackförening. Den 11 december fattade Landgericht Berlin, en slags administrativ rättsinstans, ett beslut som av FAU ses som en skandal.
– Det var inte ens en förhandling. Domstolen gav biografägaren rätt och förbjöd FAU-Berlin att kalla sig fackförening, förklarar Andreas Heinze, biografmaskinist och medlem i FAU.
Andreas Heinze blev tidigare själv avskedad, men fick tillbaka jobbet efter att överklagat i domstol.
– Jag har aldrig tidigare varit fackligt organiserad men nu är vi fast beslutna att vinna den här striden. Rädslan har släppt, säger han till Arbetaren.

Konflikten började när ägaren till biografen avskedade en amerikan som var medlem i IWW, Industrial Workers of the World. Trots Babylons vänsterkulturella rykte var lönerna lägre än på andra biografer, fackförening saknades och ett godtycke kännetecknade ledningens politik gentemot arbetarna. När en majoritet av de drygt 30 anställda organiserade sig i FAU slog ägaren tillbaka med avsked, trakasserier och omplaceringar. Die Linke tog kontakt med ver.di, ett av förbunden inom DGB, den tyska motsvarigheten till LO och TCO, som slöt ett avtal för Babylon.
– De har dock bara två medlemmar på Babylon, förklarar Andreas Heinze. Nu hoppas jag att FAU-Berlins överklagan i domstolen kommer gå igenom den 5 januari. Då kommer möjligheterna för FAU att växa som alternativ fackförening att öka. Om domen däremot står fast dras paralleller med 1914 och 1933 då den tyska staten också förbjöd anarkosyndikalistisk facklig organisering.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984