xx

Fler sexköpare blir dömda i Stockholm

Allt fler personer lagförs för sexköp i Stockholm, visar nya siffror från riksåklagaren. Den främsta orsaken är att fler sexköpare upptäcks då polisen har ökat störningsverksamheten i de områden där prostitutionen pågår mest öppet.

Polisen upplever att gatuprostitutionen i Stockholm i år kom igång tidigare än vanligt och att det i sommar varit många prostituerade på gatorna. Stockholms stads prostitutionsenhet visar i sin statistik att det i snitt är cirka 20 kvinnor som säljer sex på Stockholms gator varje dygn. Polisen har fått ökade resurser för att upptäcka sexköpare och har gjort fler tillslag än tidigare för att störa gatuprostitutionen. Fler personer har gripits som köpt eller försökt köpa sex av prostituerade.

I höst fortsätter polisen bevakningen, ännu fler poliser ska arbeta aktivt med spaning och uppsökande arbete främst kring Malmskillnadsgatan och Mäster Samuelsgatan i centrala Stockholm. Den utökade bevakningen sker genom ett samarbete mellan socialarbetare och olika polisenheter. Syftet är att kunna erbjuda de prostituerade något annat att göra och att hjälpa sexköparna att komma ur sitt missbruk.

Genom att punktmarkera gatuprostitutionen kommer polisen åt kringbrottslighet som narkotika, människohandel, koppleri, trafikbrott med mera. Den senaste månaden har ett 20-tal sexköpare i city åkt fast vid polisens tillslag, sexköp som enligt polisen ännu inte är registrerade hos åklagare.

Polisens ökade närvaro på gatorna de senaste månaderna har gett resultat, menar Jonas Trolle, kriminalinspektör på Citypolisens kommission för människohandel:

– I sommar har vi sett fler tjejer på gatan och vi har gjort fler tillslag än tidigare.

Strafförelägganden och åtal vid City åklagarkammare om sexköp i år visar att sexköparna är i olika åldrar och ur alla samhällsklasser. De köper och har sex på olika gatuadresser i city, på hotell, i bilar och i sina hem. Enligt Jonas Trolle visar polisens tillslag att det framför allt är män med ord- nad social situation, gifta och yrkesarbetande, som köper sex.

– Det handlar om män som är etablerade i samhället, säger han.

Kvinnorna som säljer sex är i ett par fall så unga som 16 år. Förutom svensk nationalitet förekommer kvinnor från bland annat Balkan, Albanien och Rumänien.

Fakta Så funkar sexköpslagen
Gör det brottsligt att köpa en sexuell tjänst.

Bara Norge och Sverige har kriminaliserat köp av sexuella tjänster i Europa, men flera länder har diskuterat att införa en liknande lag.

En pågående utvärdering av lagen ska vara klar senast nästa år.

Det högsta bötesbeloppet i år är på 30 000 kronor. Dagsböterna och storleken på dem är inkomstbaserade, ju högre deklarerad inkomst, desto större bötesbelopp.

Ett strafföreläggande är ett alternativ till åtal och rättegång. Straffet för sexköp är dagsböter eller fängelse upp till sex månader.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga