Initierat

Omtankens regim

När allmännyttan i Göteborg inför nya drakoniska regler för att komma tillrätta med trångboddhet – om det bor fler människor än x per rum kan hyreskontraktet hävas och hyresgästerna bli vräkta – sker det av omtanke. Tänk om det börjar brinna! När konstnären Victor Marx stoppas från att genomföra sitt verk – ett slags färgglada […]

När allmännyttan i Göteborg inför nya drakoniska regler för att komma tillrätta med trångboddhet – om det bor fler människor än x per rum kan hyreskontraktet hävas och hyresgästerna bli vräkta – sker det av omtanke. Tänk om det börjar brinna!

När konstnären Victor Marx stoppas från att genomföra sitt verk – ett slags färgglada mini-höghus som hemlösa skulle få bo i – sker det av omtanke. Tänk om det börjar brinna!

Till och med när bidragssystem stramas åt och snålas in sker det ytterst av omtanke. Tänk om folk blir passiviserade och börjar knarka trygghet! Även på högsta ort finns omtanken. När finansminister Anders Borg i april kallade till presskonferens för att presentera krispolitiken kom det inte mycket till krispolitik – däremot omtänksamma och häpnadsväckande privata råd till de arbetslösa: ”Det gäller att gå upp på morgonen och inte vända på dygnet”, mässade Borg som en orolig och välmenande moster. Det är särskilt komiskt som det kommer från någon som för inte så länge sedan var tok-libertarian och menade att varje försök till statligt ingrepp i privatlivet – cykelhjälm, hundskatt, tv-licens, sådana saker – är oförlåtliga attacker på individens frihet.

Och vad förlorar man egentligen på nattliga utsvävningar med dvd-boxar av The Wire om man ändå får sova nästa dag? Det är ju inte så att de lediga tjänsterna på Platsbanken blir fler om man går och lägger sig tidigt.

Jag har ingenting alls emot omtänksamhet. Det är omtänksamt att koka en extra kopp kaffe till sin kollega och ställa den på hennes skrivbord, det är omtänksamt att på Willys ge ett uppmuntrande leende som betyder ”du är en bra farsa, det ser jag allt!” till en svettig pappa med arg tvååring i famnen. Det är bra med omtänksamhet, det gör livet lite drägligare. Men omtänksamhet är något som sker mellan människor. En myndighet, ett företag eller ett finansdepartement kan knappast vara omtänksamt. Påstår det sig vara det finns skäl till oro. Som i fallet med den göteborgska allmännyttan: naturligtvis är vräkning ingen smart lösning av trångboddhetsproblematiken. Det inser alla. Det är däremot en ganska smart lösning på problemet med att lägenheter blir nedslitna snabbare för att många bor i dem. Och det är en helt genial lösning om man egentligen menar: ”Vi vill inte ha hyresgäster som är fattiga och utländska och ibland papperslösa för det sänker vårt bostadsområdes status”.

Det kan man förstås inte säga. Så man drar till med omtanken. Jag tror faktiskt att Sverige, tillsammans med Norge och kanske Finland, är lite speciellt i det avseendet att varje inskränkning eller åtstramning tvångsmässigt åtföljs av omtänksamheten och att det så sällan synas. Kanske är det för att allmänhetens säkerhet och hälsa värderas så högt. Det är bra, i allmänhet gillar jag folkhälsokampanjer och nitiska tjänstemän som säkerhetsgranskar gosedjur i sömmarna innan de får säljas. Men den nästan sakrala karaktär som säkerhetsargumentet har gör att man sväljer vilken skit som helst så länge det serveras med omtanke.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984