Den nya lagen om arbetskraftsinvandring är varken perfekt eller precis som vi ville ha den. Men den är utan tvekan ett steg mot en öppnare och friare värld, skriver Grön Ungdoms språkrör Maria Ferm och Jakop Dalunde i ett svar till förra veckans debattörer.
Miljöpartiet de Gröna och Grön Ungdom är en del i en global grön rörelse som i grunden ifrågasätter relevansen av nationsgränser och i alla lägen vill verka för en öppnare värld. Vi är starkt kritiska till en globalisering som innebär öppna gränser för varor och kapital, men inte för människor. Vi är även kritiska till att ställa en stark asylrätt mot arbetskraftsinvandring, då dessa faktiskt går att kombinera. Därför gjorde vi en överenskommelse med alliansen om arbetskraftsinvandring, samtidigt som vi både vill ha en starkare asylrätt och regularisering av de som i dag lever utan papper. I Arbetaren Zenit (5/2009) blandar Magnus Bergström och Erik Helgeson de olika begreppen.
För oss är det en självklarhet att alla människor ska vara fria att leva och verka varsomhelst i världen, oavsett var de råkar vara födda – att röra sig fritt över gränser ska inte vara förbehållet medborgare i EU. Tyvärr är vi ensamma i riksdagen om att vara konsekventa med denna hållning. Vänstern vill värna asylrätten, men inte ha arbetskraftsinvandring och högern resonerar tvärtom. Vi tycker inte att någon av dessa inställningar är tillräckliga, utan vill se en stärkt asylrätt och en regularisering av papperslösa, samtidigt som det ska finnas flera lagliga sätt att migrera till Sverige. Tyvärr är motståndet mot en stärkt asylrätt och en regularisering av papperslösa starkt hos båda de största partierna i Sverige. Socialdemokraterna och Moderaterna har en ohelig allians när det gäller asylpolitiken och kämpar mest om vem som kan ställa hårdast krav. Vi motsätter oss även det synsätt som ofta förs fram från borgerligt håll med arbetskraftsinvandring som en lösning på asylproblematiken.
Vi vill hellre kämpa om vem som kan ge flest möjligheter till laglig migration och ser ingen konflikt mellan en öppen arbetskraftsinvandring och en generös asylrätt. Tvärtom, när mångfalden ökar på arbetsmarknaden så bidrar det till att slå undan benen för diskriminering. Den nya lagstiftningen kommer också innebära att asylsökande som har arbete och fått avvisningsbeslut kommer att kunna söka arbetstillstånd direkt och på så sätt har ytterligare en möjlighet att få stanna i Sverige. Just den möjligheten fokuserade De Gröna på i förhandlingarna om lagen med regeringen.
I debatten om arbetskraftsinvandring hävdas ofta att vi inte ska öppna för arbetskraftsinvandring när vi samtidigt har arbetslöshet. Den hållningen är inte bara nationalistisk, utan också kontraproduktiv. I många yrkeskategorier råder det i dag akut brist på arbetskraft. När företag och myndigheter som annars skulle lidit av brist på kvalificerad personal kan expandera, så skapar det genom ringar på vattnet fler arbetstillfällen. Arbetsförmedlingen beräknar att det år 2015 kommer att finnas brist på i princip alla yrkeskategorier i vårdsektorn, framför allt sjuksköterskor. Arbetsmarknaden är i dag dynamisk och nyckelkompetens allt viktigare. Företag ska behöva inte vänta på byråkratiska myndighetsprövningar om huruvida kompetensen finns tillgänglig inom EU, utan vi tror att de själva är bäst på att göra detta. I förlängningen stärker det arbetsmarknaden som helhet. Samtidigt tycker vi att fler än bara svenskar ska ha tillgång till bra jobb och kollektivavtalsenliga löner, vilket kommer att kontrolleras av facket. Det faktum att arbetstillståndet först knyts till en viss arbetsgivare och efter två år till yrket är för det första en förbättring av nuvarande lagstiftning, som endast knyter till en viss arbetsgivare och inte öppnas upp. För det andra gäller detta endast de första fyra åren, varefter arbetskraftsinvandraren får permanent uppehållstillstånd.
Samtidigt är den nya lagen en kompromiss med de borgerliga och därmed inte helt ultimat. Vi ser därför positivt på de förbättringar som Bergström och Helgeson för fram om att ge permanenta uppehållstillstånd omedelbart. Låt oss göra fler förbättringar av förslaget i rödgrön regi efter valsegern 2010. Vi frågar oss inte främst vad öppna gränser kan göra för Sverige, utan vad Sverige kan göra för öppnare gränser.
I dag lever miljoner människor i odrägliga förhållanden till följd av fattigdom, krig och miljöförstöring – att de ska behöva ta tillflykt till människosmuggling och överfulla fiskebåtar som kapsejsar i Medelhavet är ovärdigt vårt samhälle. Studier visar också att de pengar som migranter skickar hem vida överstiger världens samlade bistånd. Många återvänder också och tar med sig kapital och kunskap, vilket bidrar till teknik- och kompetensubyte och skapar viktiga handelskontakter. Den nya lagen om arbetskraftsinvandring är varken perfekt eller precis så som vi ville ha den. Men den är utan tvekan ett steg framåt för en öppnare, friare och grönare värld.
Veckans debattörer:
Maria Ferm och Jakop Dalunde, Språkrör Grön Ungdom