Inrikes

Malmö 26-kampanj dominerade Malmös första maj

Under Malmösyndikalisternas första maj-firande stod åtalet mot 26 strejkvakter i centrum när 700 personer demonstrerade. Vänsterpartiets Lars Ohly riktade udden mot EU i sitt tal.

Borgerligt regeringsinnehav med försämringar i välfärd och arbetsrätt samt en pågående sjuksköterskestrejk gav förmodligen extra skjuts till Malmös olika första maj-tåg.
Vänsterpartiet var som vanligt först och störst. Under den regniga förmiddagen marscherade fjorton hundra personer från Möllevångstorget till stadsparken ackompanjerades av så väl traditionellt blås som samba. Partiledare Lars Ohly var årets huvudnummer och lät demonstrationens paroll ”Kämpa tillsammans” färga sitt EU-kritiska tal.
– Under valkampanjen för svenskt EU-medlemskap försäkrade ja-sidan att våra kollektivavtal skulle gälla även i framtiden. Nu vet vi bättre. Nu har svenska fackföreningar förbjudits att strejka mot att utländska företag utan kollektivavtal dumpar villkoren på våra arbetsplatser. I höst kan detta skrivas i sten med ett svenskt riksdagsbeslut som godkänner Lissabonfördraget. Men tillsammans kan vi fortfarande stoppa EU:s hot mot rättvisa löner och arbetsrätt.

Malmö LS demonstrerade som tidigare år med flera frihetliga grupperingar under parollen ”Revolutionärt 1 maj”. I år samlade tåget som startade från Möllevångstorget senare på eftermiddagen runt 700 personer. Malmösyndikalisterna lät firandet av högtidsdagen bli startskottet för sin kampanj Malmö 26. En kampanj mot åtalet av de 26 medlemmar som blockerade restaurang Izakaya Koi i december 2006 efter att en medlem blivit misshandlad av sin arbetsgivare och därefter uppsagd.
– Under mycket våldsamma former avbröt polisen vår blockad med bland annat pepparsprej. En laglig facklig stridsåtgärd avbröts alltså av polis vilket strider emot hur konflikter på arbetsmarknaden är tänkta att lösas, sa Peter Jacobsson. En av de åtalade som höll tal utanför Izakaya Koi på Lilla Torg och under en strålande sol när de för dagen annars regntunga molnen sprack upp för en stund.
– Medan fackföreningarna sover sin törnrosasömn skövlar en aggressiv nyliberal kapitalism det som över hundra år av klasskamp kämpat sig till. Men om åklagaren, Malmöpolisen och arbetsköparna attackerar våra rättigheter ska de bli smärtsamt medvetna om att vi är många och att vi aldrig ger upp, avslutade Peter Jacobsson innan tåget återvände upp till Möllevången.

Fler manifestationer hölls under dagen. Bland annat talade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin för ett tusental socialdemokrater i Folkets Park och ett par hundra deltagare i Kommunistiska Partiets demonstration kunde lyssna till Jan Myrdal på St Knuts Torg.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga