Ledare

Fossilmaskinen måste monteras isär

Oavsett vilka sociala strider som vunnits riskerar allt att gå om intet om förbränningen av fossila bränslen får fortsätta. Det blir svårare att säkra tillgången på mat när jorden bränns vid, vad man än tar till för ingenjörskonster för att leda fram Asiens vatten till behövande har det föga betydelse om floderna sinar, när malarian […]

Oavsett vilka sociala strider som vunnits riskerar allt att gå om intet om förbränningen av fossila bränslen får fortsätta. Det blir svårare att säkra tillgången på mat när jorden bränns vid, vad man än tar till för ingenjörskonster för att leda fram Asiens vatten till behövande har det föga betydelse om floderna sinar, när malarian infiltrerar främmande områden kan man bara drömma om att avskaffa onödig död – och så vidare.
Chiapas har varit projektionsyta för den frihetliga vänsterns politiska drömmar i mer än ett dussin år – men vad ska man ha autonoma byar till om de spolas bort i jordskred? SAC har länge odlat solidaritet med jordlösa bönder i Bangladesh, som har ockuperat öar längst ner i söder, konfiskerat mark från rika jordägare, slagit upp sina små hus och odlat ris, linser och papaya, men som Arbetaren nyligen rapporterat stod just de ockuperade öarna i frontlinjen när cyklonen Sidr anföll – så vad var egentligen vunnet? Gazas snart två miljoner flyktingfångar vill bli fria, och återvända till sina lundar, byar, städer längs den palestinska kusten – men om ett ohejdbart vatten sköljer över de befriade gatorna och golven…?
Södra Afrika har stått i fokus för den utdragna kampen för skuldavskrivningar. Venezuela och Bolivia är bastioner för Latinamerikas revolutionära våg. I Egypten utmanas regimen av en allt mer stridbar arbetarrörelse…
Upp i rök.
Så kan man fortsätta – hur länge som helst.

Spaningen vore meningslös om vindens riktning var given. Klimatets utveckling skulle vara av rent meteorologisk art, lika omöjligt att engagera sig i – i betydelsen aktivt och medvetet gripa in i – som en väderprognos på morgonnyheterna: ett faktum i vardande att klä sig efter.
Men så är inte fallet. Vinden kan vändas. Varje klimatscenario med ständigt stigande temperaturer förutsätter att den inte vänds.
Det unika med den globala uppvärmningen är just att dess vädereffekter har konstruerats socialt. De är resultatet av mänskliga handlingar.
Det talas ofta om att klimatprognoserna är osäkra, men deras verkligt avgörande karaktär är en annan: de är politiska.
Bangladesh kommer att läggas i ständig blöt, södra Afrika förvittra, Egypten skrumpna, Bolivia torka ut – endast om allt fortsätter som idag, om de extrapolerade trenderna inte bryts eller, som det heter på klimatvetenskapens talande terminologi, om business as usual får fortsätta råda.
Business as usual är en social formation. Det är ingen molnformation, inget lågtryck som kommer in västerifrån. Det är ett förhållande mellan människor. Det är där borgerlighetens tröghet, den broms som kapitalet pressar mot en övergång till ett fossilfritt samhälle, samtidigt som den håller kvar gasen i botten för förbränning av ännu mer fossila bränslen, ska ses.
Det finns skikt i vårt samhälle som vill hålla igång den fossila maskinen, tanka den, underhålla den, olja in och bygga ut den därför att de drar vinning av den.
Det outtalade postulatet för varje scenario om en varmare värld är att den fossila maskinen inte monteras isär.

Fortsatt business-as-usual innebär, å andra sidan att människor kommer att sorteras i två kategorier: de som går under först, och de som klarar sig längst på en planet som de gör allt mer obeboelig.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984