Inrikes

Ris och ros till mansvåldsplan

Med 800 miljoner och en ny handlingsplan ska regeringen bekämpa mäns våld mot kvinnor. Men planen kritiseras, bland annat för att den inte vill ta upp könsmaktsordningen.

I förra veckan presenterade regeringen sin handlingsplan för att komma till rätta med mäns våld mot kvinnor. Den omfattar totalt 56 åtgärder. Ett tjugotal av dessa är nya, resten är redan igångsatta. Bland annat ska landets kvinnojourer få ökat ekonomiskt stöd. Polis och brottsoffermyndighet ska fortsätta utbildas i hur de ska hantera brottsoffer som är utsatta för hedersrelaterat våld.

Men det feministiska begreppet könsmaktsordning, det vill säga att män som grupp är överordnad kvinnor i samhället, tas inte upp i handlingsplanen. Jämställdhetsministern Nyamko Sabuni som står bakom planen har tidigare uttryckt att hon inte är feminist.

Att könsmaktsordningen inte berörs är något som gör Gudrun Schyman, talesperson för Feministisk Initiativ, kritisk till handlingsplanen.

– Risken är att handlingsplanen inte kommer åt grunden till mäns våld mot kvinnor eftersom den saknar en analys av maktfrågan.

Sara Mohammad, ordförande för organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, är mer nöjd.

– Den nya handlingsplanen är klarare och tydligare än tidigare även om det fortfarande finns brister som att det saknas förebyggande åtgärder mot bland annat religiösa friskolor.

En annan positiv sak som Sara Mohammad nämner är att den nya handlingsplanen gör det lättare att agera utan föräldrars samtycke

– Den nya socialtjänstlagen gör det möjligt att omhänderta minderåriga flickor om de anses hotade av hedersrelaterad våld, även om exempelvis flickornas föräldrar gör motstånd, vilket är efterlängtat, säger Sara Mohammad.

Lina Ploug, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, menar att det råder förvirring kring hur budgeten på 800 miljoner ska fördelas.

Hon är även kritisk till det individperspektiv som handlingsplanen har.

– De orsaker som framförs ligga bakom hedersrelaterat våld är samma orsaker som ligger bakom mycket av det våld som sker mot kvinnor. Det är något som inte kommer upp i diskussionerna, anser Lina Ploug.

Kritiska till planen är även vänsterpartiet som anser att handlingsplanen har förvånansvärt få nya åtgärder.

RFSU anser att handlingsplanen brister i fokus på sexuellt våld eftersom det inte finns några direkta mål för hur bland annat skolan ska förhindra sexuellt våld.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga