2007 blev ett framgångsår för ”jämställdhetspotten”. Trots att Svenskt Näringsliv tog det exceptionella steget att tillfälligt försöka förbjuda sitt eget medlemsförbund Svensk Handel att skriva avtal, gav avtalsrörelsen en märkbart större del av kakan än tidigare åt kvinnodominerade låglöneförbund som Handels och Kommunal.
Men de centrala avtalen säger långtifrån allt om vad slutresultaten faktiskt blir på golvnivån. Inget av de LO-förbund Arbetaren kontaktat har hittills sammanställt resultaten från sina lokala förhandlingar, men redan nu finns en rad exempel på att jämställdhetspotten inte får avsedd effekt, snarare tvärt om.
På Volvo i Göteborg gav det lokala avtalet 1,8 procentenheter mer utöver industriavtalets höjning, sammantaget i genomsnitt 1760 kronor i månaden under de närmaste två åren.
På ICA Maxi i samma stad blev det inga höjningar alls utöver det centrala avtalets 1559 kronor under samma tid – tvärtemot intentionen att de kvinnodominerade låglöneförbunden skulle få större höjningar även i kronor räknat, konstaterar LO-tidningen i en jämförelse. Därutöver kan de ICA-anställda visserligen eventuellt få en resultatpremie på i bästa fall 664 kronor i månaden (som mest till den som inte varit sjuk under året).
På ICA spänner löneökningarna mellan 458 och 1288 kronor under första året; på Volvo, där man får räkna över två år eftersom de får de första två årens löneökningar direkt, blir den individuella fördelningen mycket jämnare: 1 878 som mest och 1573 som minst.
Volvoarbetaren Christian Levin, 26 år, tjänar mer än sin mamma som arbetat 20 år i vården.
– Här jobbar vi med döda ting. De som arbetar med människor borde värderas bättre, kommenterar han i artikeln.
I Malmö är ilskan stor bland barnskötarna sedan de tilldelats 0 kronor i påslag från kommunens lokala jämställdhetspott, ”Bas- systemet”. De redan bättre avlönade förskolärarna fick däremot 800 kronor i påslag – och då har de dessutom fått högre påslag än barnskötarna varje år sedan systemet infördes 2005, rapporterar Kommunalarbetaren.
Det är inte heller enbart genom avtal som den lokala vardagen på arbetsplatserna avgörs.
I storköket på Hjälmstaskolan i Vallentuna följdes det nya avtalet av ett informationsutskick från chefen om besparingar: ”en krona här och en krona där kan göra underverk”, enligt Kommunalarbetaren. I budgeten fanns ingen kompensation för lönehöjningarna.
I Nacka kommer kommunen att lägga ner nästan hela sin hemtjänst och i stället lägga ut den på entreprenad till runt 40 privata företag. De flesta av dem har överhuvudtaget inte kollektivavtal, rapporterar Flamman.
Först när alla lokala avtal är klara blir det möjligt med en heltäckande utvärdering av jämställdhetspotten. Men en majoritet av LO-förbunden ser redan nu ut att vara på det klara med att mer än en jämställdhetspott krävs för att göra något åt kvinnors sämre position på arbetsmarknaden.
Den 16 november gick avtals- och förhandlingsansvariga från nio LO-förbund ut med en gemensam debattartikel som ifrågasätter industrins ledande roll i lönebildningen, talar om rätten till heltid och fast anställning, och som i avtalsrörelsen 2010 kräver att det ska läggas större vikt vid ”rättvis fördelning, jämställda löner mellan män och kvinnor, jämlikhet mellan hög och låg”.
Även om jämställdhetspotten inte nämns vid namn kan enigheten kring den frågan mycket väl vara utgångspunkten till det nya utspelet.
Precis som när jämställdhetspotten lanserades står dock det tunga IF Metall utanför sammarbetet.
Fakta / Ny modell för utjämning
Modellen med jämställdhetspott innebär att andelen kvinnor som tjänar mindre än 20000 kronor inom avtalsområdet avgör hur mycket som läggs till potten.
Förbunden krävde 205 kronor per person till potten i den senaste avtalsrörelsen.
Det kvinnodominerade Handels hade till exempel innan avtalet 62 procent kvinnor som tjänade mindre än 20000 och krävde följaktligen 62 procent av 205 kronor till potten: 128 kronor per person. Efter segdragna förhandlingar fick de 110 kronor, och ett avtal som för första gången ledde till högre påslag i procent än industrin.
Det kvinnodominerade Kommunal kom ur förhandlingen med 200 kronor per år till jämställdhetspotten. Pengarna från potten delas sedan ut lokalt, vilket är förklaringen till att anställda i kvinnodominerade låglönebranscher ändå kan bli helt utan jämställdhetspåslag.