Inrikes

Närakuter läggs ned i förorter

Nio närakuter i Stockholms län ska läggas ned vid årsskiftet. Oppositionen och vårdtagare är kritiska. – Man kastar bort stora investeringar och lägger ner i områden där det finns stora vårdbehov, säger Birgitta Sevefjord, v.

I slutet av juni beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm att lägga ner nio närakuter – flera av dem i områden med många låginkomsttagare, flyktingar och invandrare. Alliansen motiverar beslutet med att närakuterna blivit för kostsamma och vill i stället lägga mer krut på systemet med husläkare, som kommer att utgöra basen i det nya systemet Vårdval Stockholm.
Skärholmens närakut är en av de nedläggningshotade verksamheterna. Den öppnades 2006 och har nu i genomsnitt 70 besökare per dag. Enhetschef Gunvor Eriksson är kritisk till beslutet om nedläggning.

– Jag tycker att de leker med våra skattepengar genom att först satsa så stort, och sedan lägga ned när vi har en väl fungerande verksamhet, säger hon.
Sjuksköterskan Danixa Aravena öppnar dörren till väntrummet på Skärholmens närakut för att ropa in nästa patient. Hon är också kritisk till beslutet.
– Man tar bort en snabb service för folket häromkring, säger hon.
Ann Lindqvist, som just fått hjälp av läkare och är på väg till apoteket med ett recept i handen håller med.
– Närakuten behövs. Vården är jättebra här, säger hon.

När närakuter infördes på 13 håll i länet var tanken att göra vården mer tillgänglig och samtidigt avlasta de stora sjukhusens akutmottagningar. En utredning som gjordes av hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning i maj i år visar att antalet besök på sjukhusens akutmottagningar, liksom akutbesöken hos husläkare, minskat till följd av närakuterna. Men med införandet av det nya patientvalssystemet från 2008 förväntas jourverksamheten på husläkarmottagningar i stället öka.
På Jakobsbergs närakut, som också är nedläggningshotad, kommer personalen att bjuda in politiker och media i ett försök att häva beslutet.

– Vi hävdar att beslutsunderlaget för att lägga ned oss är väldigt tveksamt. Vi har varit igång så länge och har bra innehåll i vår verksamhet, säger verksamhetschef Peter Hultström.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga