Utrikes

Sibiriskt forum mötte trakasserier

Att arrangera ett socialt forum i ryska Sibirien betyder problem med myndigheterna. Men trots påtryckningar och påtvingade lokalbyten kunde cirka 170 personer samlas i Novosibirsk till forum.

Det sibiriska forumet fick flyttas flera gånger under helgen 4–5 augusti eftersom ansvariga för de lokaler där mötet hölls utsatts för påtryckningar av myndigheterna. Även det semesterhem utanför staden där forumets deltagare skulle bo hade utsatts för påtryckningar och meddelade att det fanns farliga parasiter i vattnet och att ingen därför kunde vistas där. Detta visade sig bara vara en förevändning och efter ytterligare förhandlingar gick de med på att ta emot de tillresta. Deltagarna i forumet kom bland annat från miljögrupper, fackförbund, pensionärsgrupper, lokala sammanslutningar av hyresgäster och sibiriska Indymedia.
– Vi kunde inte meddela deltagarna i förväg att vi bytte lokaler, för vi ville inte riskera att de ansvariga för de lokalerna också skulle utsättas för påtryckningar. Vi fick ordna bussar som tog deltagarna dit de skulle. Resultatet blev att vanliga nyfikna Novosibirskbor som kanske tänkt delta på något seminarium inte kunde hitta oss, säger Tatiana Novoja, en av forumets organisatörer och ordförande för SRPC, ett regionalt fackföreningscenter i Novosibirsk.

En viktig fråga på forumet var den nya ryska lagen från 2005 om privatisering av tidigare statligt ägda fastigheter, som bland annat innebär att alla boende i framtiden ska tvingas ansvara för förvaltningen av fastigheterna. Det finns en utbredd misstanke om att det går ut på att de ofta korrupta myndigheterna vill tjäna mer pengar på de boende genom att erbjuda underhållstjänster till överpris. En särskild aspekt av problemet är att svaga grupper som bor i så kallade sociala kategoriboenden riskerar att vräkas när fastigheten de bor i blir uppköpta av företag.
– Hos oss i Perm med en miljon invånare har vi ungefär 20000 personer som hotas av vräkning efter att företag köpt upp fastigheterna där de bor. Vi har bildat en kommitté som arbetar med de här frågorna och har drivit flera fall i rätten med framgång, säger Anastasia Chrustalnaja, jurist från Perm.
I övrigt låg tyngdpunkten på att skapa mekanismer och strukturer för kontinuerligt samarbete mellan olika typer av sociala rörelser. När forumet avslutades i en skola i utkanten av staden verkade flertalet deltagare nöjda med de resultat i form av flera gemensamma deklarationer som – trots myndigheternas trakasserier – kunnat uppnås.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga