Inrikes

Hbt-flyktingar nekas asyl

Förra året stärktes skyddet för personer som trakasserats på grund av sin sexuella läggning och tvingats fly från sitt hemland. – Sverige lever inte upp till sitt åtagande, säger vänsterpartiets Jonas Lindberg.

Trots att hbt-personer efter en lagändring som trädde i kraft förra året har rätt att få status som kvotflyktingar i Sverige får få av dem stanna på dessa grunder. Allra svårast är det för kvinnor som flytt efter förföljelse, misshandel eller våldtäkter i sitt hemland, menade debattörerna på seminariet ”Kvinnors asylrätt med hbt-perspektiv” under Stockholm Pride.

– Det som är specifikt för hbt-personer är förväntningen att de inte behöver leva ut sin sexuella läggning. Man väntar sig att folk ska tona ned sin identitet – det skulle man aldrig säga till någon som är partipolitiskt aktiv, säger Cajsa Unnbom, redaktör för flyktingrättsorganisationen Farrs tidning Artikel 14.

Jonas Lindberg efterlyste mer resurser till fortbildning så att Migrationsverket bättre kan leva upp till sina skyldigheter att exempelvis ta särskild hänsyn till att det kan vara svårt för hbt-personer att berätta om sina erfarenheter vid ett första möte.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984