Inrikes

Europaforum till Malmö

Det europeiska sociala forumet (ESF) kommer att hållas i Malmö nästa höst. Runt 20000 besökare väntas komma till forumet för att diskutera alternativ till den rådande globala världsordningen. – Jag tror att det kan bli väldigt peppande för organisationer och rörelser i Sverige, säger Josefin Peterson från arrangörsgruppen.

Att Skandinavien skulle blir värd för det europeiska sociala forumet 2008 beslutades redan i april på ett möte i Lissabon. Sedan norska och finska organisationer avböjt att arrangera stod valet mellan Sverige och Danmark.
– Vi har undersökt båda möjligheterna parallellt, och kom fram till att det bästa alternativet var Malmö, med eventuellt några sidoaktiviteter i Köpenhamn. Men det kommer fortfarande att vara ett skandinaviskt projekt, säger Josefin Peterson som representerar Afrikagrupperna i planeringsgruppen.
Ett 15-tal svenska frivilligorganisationer, sociala rörelser och fackföreningar är hittills involverade i förberedelsearbetet. De förväntar sig att 20000 europeiska aktivister från olika rörelser som motsätter sig den nyliberala globaliseringen kommer att samlas i Malmö under det fyra dagar långa mötet, som fungerar som en plattform för diskussioner och utbyte av idéer och strategier. Klart är att Folkets Park i Malmö kommer att bli ett centrum för forumet, men att de många näraliggande organisationernas lokaler också kommer att nyttjas på olika sätt. Under oktober kommer gruppen att börja ta emot anmälningar från organisationer som vill arrangera seminarier och diskussioner, och först efter det blir det klart vilka olika teman forumet kommer att fokusera på.
Josefin Peterson tror att arbetet kommer att verka stärkande och enande för de många svenska organisationer som väntas engagera sig.
– Nu får vi något konkret att fokusera på. Arbetet med forumet har lyft rörelser i många andra länder där det organiserats. Men vi har ett stort mobiliseringsarbete framför oss. Sociala forum är ju inte särskilt känt i Skandinavien, säger hon.
Nästa steg är att presentera planerna på ett europeiskt förberedelsemöte som hålls i Stockholm i september. Inför det mötet kommer planeringsgruppen att arbeta aktivt för att få med sig fler organisationer och individer som kan hjälpa till att göra processen känd.
– Vi var 300 svenskar som åkte till World Social Forum, WSF, i Nairobi i januari. Vi hoppas att de personerna nu kan hjälpa till att sprida informationen, säger Josefin Peterson.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga