Inrikes

“Sverige är fantastiskt”

– Vi måste ändra lagstiftningen ännu mer radikalt än vad de förslag som hittills tagits fram visar, sade Gudrun Schyman, Feministiskt initiativ, vid en manifestation mot våldtäkt och kvinnors rättslöshet i Humlegården, som hölls med anledning av den friande domen i det så kallade Stureplansfallet nyligen. Ett par hundra personer hade samlats på nationaldagen den […]

– Vi måste ändra lagstiftningen ännu mer radikalt än vad de förslag som hittills tagits fram visar, sade Gudrun Schyman, Feministiskt initiativ, vid en manifestation mot våldtäkt och kvinnors rättslöshet i Humlegården, som hölls med anledning av den friande domen i det så kallade Stureplansfallet nyligen.
Ett par hundra personer hade samlats på nationaldagen den 6 juni under den ironiska parollen ”Sverige är fantastiskt”, för att protestera mot domstolarnas kränkande behandling av kvinnor som anmält våldtäkt, och mot att bara 5–10 procent av de män som anmäls för våldtäkt blir dömda.
Talarna representerade olika politiska partier, och deltagarna ett brett spektrum av befolkningen: barn, unga, gamla, kvinnor och män, enades under paroller som “ett nej är ett nej”.
– Det är dags att vi gör något, det kan inte fortsätta att kvinnor inte ska ha mänskliga rättigheter, sade Riita Vaihionpää, konstnär, som deltog i manifestationen med konstverk hon broderat i protest mot hur kvinnor utsätts för kränkningar en andra gång i domstolen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga