Inrikes

(m): Allt ska bort

I landstinget i Stockholm finns i dag inga uttalade planer från det borgerliga majoriteten om att sälja ut fler akutsjukhus. Även moderaterna uttrycker sig i försiktiga ordalag, men i partiets budgetförslag för 2006 framgick ambitionerna tydligt: Allt ska bort.

– Det finns inga konkreta planer för utförsäljning i dag, säger Johan Olsson, presschef för Moderaternas landstingsgrupp, och fortsätter:
– Enligt min vetskap så kommer utförsäljning av specialistsjukvården eller Karolinska Institutet inte att ske under den här mandatperioden.
Uttalandet speglar troligen en eftergift åt övriga allianspartier, där bland andra kristdemokrater i länet motsatt sig en försäljning av den mest specialiserade akutsjukvården.

Men en öppenhet inför möjligheten att trots allt sälja ut akutsjukhus utan specialistkompetens under de närmsta åren kvarstår. Och i moderaternas budget för Stockholms läns landsting 2006 framgår partiets ambitioner för sjukvården tydligt. ”Vi anser att samtliga akutsjukhus i stället ska fortsätta arbeta med att bli fristående, genom bolagisering och därefter försäljning”, skriver partiet. Nya ägare ska dessutom, enligt dokumentet, ”sökas för hela akutsjukhus och/eller delar av akutsjukhus.”

De konkreta steg som hittills tagits inom landstinget är inrättandet av ett utvecklingskansli, till en kostnad av 25 miljoner, dit företag och personalgrupper som är intresserade av avknoppning av verksamhet, kan vända sig.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga