Utrikes

Sydafrika: Storstrejk närmar sig

Alla fackförbund som organiserar offentliganställda, totalt en miljon arbetare, har enats om gemensamma stridsåtgärder för att få igenom sina krav om en löneökning på 12 procent. Landsomfattande demonstrationer kommer att hållas den 25 maj och starten för strejken är satt till den 1 juni, om inget nytt avtal träffats innan dess. – Det är första […]

Alla fackförbund som organiserar offentliganställda, totalt en miljon arbetare, har enats om gemensamma stridsåtgärder för att få igenom sina krav om en löneökning på 12 procent. Landsomfattande demonstrationer kommer att hållas den 25 maj och starten för strejken är satt till den 1 juni, om inget nytt avtal träffats innan dess.

– Det är första gången i historien som alla arbetare inom den offentliga sektorn går samman för att få igenom sina krav, säger Willie Madisha, fackföreningsrörelsen Cosatus president, i ett pressmeddelande.

Facken, som organiserar bland andra lärare, sjuksköterskor och poliser menar att inflationen är så hög att statens bud om 6 procents löneökning inte räcker.

Samtidigt har statens förhandlare varnat om ”drastiska åtgärder” ifall även arbetare som utför så kallad samhällsviktig tjänst tas ut i strejk. Facket menar dock att lagstiftningen inte reglerar tydligt nog vem som kan demonstrera med hänsyn till eventuell samhällsfara, och överväger att dra regeringen inför konstitutionsdomstolen, för att fastslå arbetares rätt att strejka.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga