Inrikes

Sparkad för skämtteckning

Strängnäs kommun har varslat en av sina anställda om avsked och stängt av honom med omedelbar verkan. Anledningen är att han misstänks ha satt upp en skämtteckning på en anslagstavla. Facket hävdar att avskedandet saknar grund och kräver att den anställde får jobbet tillbaka.

– Avstängningen av vår medlem sker eftersom vi har en pågående strid med kommunen, säger Andreas Hellgren, aktiv i Strängnäs Syndikalistiska Kommunsektion.
Den syndikalistiska sektionen
i Strängnäs kommun har sedan i januari försökt få till stånd en förhandling om medlemmarnas löner, men utan resultat. Ett första förhandlingskrav om en gemensam pott för de kommunalt anställda syndikalisterna tillbakavisades med att lönesättningen är individuell. Då kallade de sektionen till ny förhandling med begäran om att löneförhandla för sina medlemmar enskilt. Till den förhandlingen kom ingen med mandat att fatta beslut om löner. Det senaste försöket till löneförhandling ägde rum i fredags i förra veckan, men gav inte heller något resultat.
– De säger till oss att vi inte har någon förhandlingsrätt eftersom det är chefen som sätter lönen. Tidigare har de hävdat att de inte förhandlar om lön med facket för att sådana uppgörelser får status av kollektivavtal. Det är helt regelvidrigt! Vi har rätt att förhandla om allt som rör våra medlemmar, särskilt lön, säger Andreas Hellgren.
Sedan löneförhandlingen avslutats i fredags utlöste sektionen ett varsel som innebär att de offentliggör vem som bär ansvar för förhandlingsvägran inom kommunen: personalchefen Benny Berglund och förhandlingssekreteraren Marianne Andersson.

Den 10 maj avstängdes en av de fackligt aktiva i sektionen som arbetar vid Thomasbadet, utan att arbetsgivaren uppgett saklig grund för avstängningen. Han anklagas för att ha satt upp en satirisk skämtteckning ur fackets medlemstidning på den av arbetsgivaren anvisade fackliga anslagstavlan.
– Vill de avskeda någon för en satirisk teckning på en anslagstavla är det helt sjukt! Jag vet inte vem som satt upp den, men uppenbarligen har de bestämt sig för att det är jag, säger Per Hellgren.
Sektionen ser mycket allvarligt på kommunens agerande. De menar att satirteckningar ur deras fackliga tidning måste vara en del av yttrandefriheten och har kallat kommunen till förhandling för att kräva att deras medlem får sitt jobb tillbaka. Även kommunen har kallat till förhandling – men de har kallat Strängnäs LS i stället för sektionen, vilket är fel motpart.

Sektionen kommer vid förhandlingen den 16 maj dessutom att begära skadestånd för föreningsrättskränkning och för att avskedandet strider mot arbetsrättslagarna Las och MBL i och med att arbetsgivaren varken kallat till förhandling eller haft saklig grund för avstängningen. Dessutom strider deras agerande mot det aktuella kollektivavtalet.
Arbetaren har sökt både kommunens personalchef och chefen för badhuset men de har inte varit anträffbara.

Bakgrund
Våren 2006 stämde syndikalisterna Strängnäs kommun inför Arbetsdomstolen för förhandlingsvägran och föreningsrättskränkning, efter att förra årets löneförhandlingar strandat.
Det ledde till en förlikning som innebar att kommunen hösten 2006 fick betala 30 000 kronor i skadestånd för sin förhandlingsvägran, förhandla om lön samt betala ut löneförhöjningarna retroaktivt till sektionens medlemmar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga