Inrikes

Landets lägsta löner blir lite mindre låga

I fredags drogs strejkvarslet för anställda inom hotell och restaurang tillbaka och förbundet undertecknade ett nytt avtal. Löneökningarna i kronor landade högre än Handels – men förbundets medlemmar är fortfarande lägst betalda på svensk arbetsmarknad.

Inom många avtalsområden är lägstalönenivån i kollektivavtalen ett golv som ligger betydligt lägre än de genomsnittliga lönerna i branschen. Men inom hotell- och restaurangbranschen är det mycket vanligt att lönerna ligger i nivå med avtalets lägstanivå. Med tanke på det, och på den stora kvinnodominansen, menar Mats Hansson, avtalssekreterare för HRF, att det var viktigt att förbundet får högre löneökningar än andra förbund.
De undertecknade löneförhöjningarna ligger på 850, 825 respektive 800 kronor i månaden de kommande tre åren, vilket ska jämföras med Handels 812 kronor per år.

En del bedömare trodde att HRF skulle kunna landa högre än så, med tanke på LO-samordningens linje om satsningar både på låglönegrupper och på en jämställdhetspott.
För HRF har diskussionen om jämställdhetspott utgått från andelen kvinnor som tjänar mindre än 20 000 kronor i månaden, vilket är 63 procent. Men detaljerna om vilken summa diskussionerna om potten utgått ifrån vill inte Mats Hansson gå in på.

Borde ni inte kunnat kräva mer, och ha LO i ryggen?

– Vi hade klartecken från LO om stridsåtgärder och vi lade ett varsel för 17 företag. Men när vi fick ett medlarbud så bedömde vi att det var så nära smärtgränsen vi kunde komma. Vår förbundsstyrelse och avtalsdelegation ansåg att det var en rimlig nivå.
Det nya avtalet innebär till exempel att diskare som avtalsenligt tjänat 87 kronor i timmen får en löneförhöjning på 4,91 kronor i timmen.

Är du nöjd med avtalet?

– Det känns som en rimlig mix. Nu infinner sig en viss tomhet när man har haft alla förhandlingar. Men man ska komma ihåg att vi har ett förhållandevis lågt avtal att utgå ifrån och att det visat sig vara väldigt svårt att förändra de relativa lönenivåerna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga