Inrikes

Staten säljer vodka med sex

Med lättklädda tjejer inkladdade i skum marknadsför statliga Vin & Sprit sin produkt Absolut Vodka utomlands. Marknadsföringen som ofta kopplar sex och lycka till spritkonsumtion har varit mycket framgångsrik, men bryter samtidigt mot bolagets etiska regler.

För ett år sedan marknadsfördes Absolut Vodka med en helsidesannons på baksidan av porrtidningen Playboys amerikanska upplaga. I fjol tvingades Vin & Sprit dra tillbaka en annonskampanj i Tyskland, där varunamnet Absolut kopplades till Herbertstrasse, den gata som blivit symbol för den lagliga prostitutionen i landet. Och i Kina har vodkaflaskan i en annons försetts med den upp-och-nedvända varianten av tecknet för lycka, vilket betyder “lyckan kommer”.

Samtidigt skriver Vin & Sprit i sina etiska regler att företaget inte ska ”skildra alkoholkonsumtion i kombination med riskfyllda aktiviteter”, förekomma i ett ”pornografiskt sammanhang” eller antyda att alkohol kan ”bidra till personlig framgång och attraktivitet”.
Företaget lever inte som man lär, menar Ungdomens nykterhetsförbund, UNF i det nyutgivna studiematerialet ”Absolut Avslöjande”.
– Vin & Sprit är inte annorlunda än de kommersiella företagen. Många utvecklingsländer har ingen lagstiftning när det gäller marknadsföring av alkohol – och det utnyttjas till max av Vin & Sprit liksom av andra företag, säger Robert Damberg, UNF:s ordförande.

Vin & Sprit satsar hårt på att expandera i utvecklingsländer där alkoholdrickandet är på väg upp i takt med att medelklassen växer. I Kina ökar försäljningen med 50 procent per år, och i Indien har företaget bland annat sponsrat en nationell modelljakt för kvinnor, och lanserat en egen klädkollektion.
Paula Eriksson, kommunikationsdirektör på Vin & Sprit, säger att företagets etiska regler ska efterlevas i alla länder.
– Vi har en levande debatt inom företaget, men det hindrar ju inte att misstag kan begås. När det blivit fel, som i fallet med Herbertstrasse, så kommer det upp för intern diskussion, säger hon.
De andra fallen vill Paula Eriksson inte kommentera.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga