Inrikes

”Alliansen är ett tjyvpack”

GÖTEBORG. 1 500 personer demonstrerade i Göteborg. Kritik mot regeringen och Svenskt Näringsliv dominerade talen.

En härlig vårsol lyste på det syndikalistiska 1 maj-tåget i Göteborg. Enligt arrangörerna var det 1 500 personer som gick den vanliga vägen från Masthuggstorget till Bältesspännarparken under parollen ”Vi vägrar arbeta för svältlöner”.
Till skillnad från tidigare år såg man till att mötet i Bältesspännareparken inte drog ut på tiden. Talen dominerades av kritik mot regeringens och Svenskt Näringslivs utspel mot lågavlönade arbetare och fackföreningar. Jesper Johansson, ordförande i Göteborg LS, kallade Alliansen för ett tjyvpack.
– Det vi kallar stöld kallar de välgödda för egendom. De hävdar att vi inte har rätt till någonting medan de själva lever i lyx.
– Vårt vapen mot tjyvmakten är den fackliga kampen. Detta vet de om och de försöker stoppa oss. Men de kommer inte att lyckas.

Nästa talare var Anna Thisjöö från Handels- och Servicesyndikatet. Hon gav ett konkret exempel på hur den politiska strejken mot försämringarna i a-kassan i höstas har skärpt konflikterna på arbetsmarknaden och skapat facklig kamp i syndikaten inom Göteborgs LS. Hennes chefer påstår att deltagandet i strejken är att betrakta som olovlig frånvaro. Trots tre tvisteförhandlingar i ärendet har arbetsgivaren Tamro inte givit med sig och i höst ska ärendet upp i Arbetsdomstolen.
Därefter hölls ett tal av Syndikalistiska ungdomsförbundet innan Maud Lindström framkallade dagens största jubel när hon presenterade sig som ”kärlekskritisk bisexuell feministisk trubadur, poet och krönikör” och spelade låten ”Vacker vid vatten”.
Sist sjöng alla Internationalen under ledning av Maud Lindström.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga