Inrikes

Stipendium till Arbetaren-reportrar

2005 års Vilhelm Moberg-stipendie delades i helgen ut till Shora Esmailian och Andreas Malm för deras skildring av Irans arbetarrörelse.

I lördags delade tidningen Arbetaren ut 2006 års Vilhelm Moberg-stipendium till Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén, för hennes insiktsfulla rapportering från Mellanöstern. Cecilia Uddén är just nu bosatt i Amman och kunde därför inte själv närvara under prisutdelningen.
Enligt stipendiets grundare, Vilhelm Moberg, ska det tillfalla journalister som utifrån en demokratisk grundsyn ger samhällsfrågorna en kritisk belysning.

Arbetarens redaktion passade samtidigt på att dela ut 2005 års stipendium till två av tidningens egna medarbetare, Shora Esmailian och Andreas Malm, för deras unika bevakning av den underjordiska arbetarrörelsens kamp i Iran.
Motiveringen löd:
”Det iranska prästerskapets styre i Iran har alltjämt sedan revolutionen 1979 utövat våldsam repression mot arbetarklassens självständiga organisering i råd och fackföreningar. Inte desto mindre har – särskilt på senare år – viktiga steg tagits mot återskapandet av en självständig, socialistisk fackföreningsrörelse med potential att störta diktaturen.
Trots omvärldens stora intresse för de oppositionella krafterna i Iran har i stort sett allt medialt fokus lagts på medelklassens demokratirörelser. 2004 gjorde Shora Esmailian och Andreas Malm en reportageresa till Iran, vilket resulterade i en bilaga i tidningen (se Arbetaren 51–52/2004) och så småningom, i kombination med ytterligare studier i Irans historia och samtid, i en svensk bok (Sprängkraft i Iran) samt en engelsk bok (Iran on the Brink).
I deras skrifter om Iran friläggs på ett helt unikt sätt den okända historien om landets underjordiska arbetarrörelses kamp, såväl mot hänsynslösa arbetsgivare som för demokratiska rättigheter. Denna bedrift borde, om rättvisa funnes, leda till att omvärldens syn på den iranska oppositionen revideras kraftigt. Om inte annat gör det Esmailian och Malm till värdiga mottagare av 2005 års Vilhelms Moberg-stipendium.”
Överrumplade och glada tackade de för priset:
– Vi är väldigt glada och vill tacka alla på redaktionen som stöttat vårt arbete, inte minst dåvarande utrikesredaktör Ulf B Andersson. Vi har mött en arbetarrörelse som kämpar för demokrati och som inte är kopplad till något parti, vilket ligger helt i linje med syndikalistiska idéer, sade Andreas Malm.
– Jag vill skicka en tanke till alla de arbetare som vågade lita på oss och lät oss intervjua dem. Deras kamp pågår just nu. Jag pratade nyligen med arbetaraktivisten Najibe Salehi som också är gift med den fängslade arbetaraktivisten Mahmoud Salehi. Hon berättade att det råder undantagstillstånd inför första maj, men hon tackar alla som kämpar för Irans arbetare, sade Shora Esmailian.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga