Inrikes

SAC tar strid för prinsessans hundvakt

Femton personer delade ut flygblad och blockerade i två timmar hunddagiset som ligger på Östermalm i Stockholm. De hundägare som kom för att lämna in sina hundar fick ta dem med sig därifrån. Ruben Tastas-Duque från Skärholmens LS säger till Arbetaren att blockaden gick ganska lugnt till. Polisen kom till platsen men försökte inte avbryta […]

Femton personer delade ut flygblad och blockerade i två timmar hunddagiset som ligger på Östermalm i Stockholm. De hundägare som kom för att lämna in sina hundar fick ta dem med sig därifrån. Ruben Tastas-Duque från Skärholmens LS säger till Arbetaren att blockaden gick ganska lugnt till. Polisen kom till platsen men försökte inte avbryta blockaden. Däremot attackerade ägaren blockadvakterna flera gånger.

Skärholmens LS’ medlem Maria som är papperslös och från Bolivia har jobbat fyra månader på hunddagiset. Elva timmar om dagen, ofta helt ensam med 20 hundar. En av hundarna var prinsessan Madeleines hund Zorro. Vid ett tillfälle kom inte Madeleine för att hämta hunden och Maria fick ta med hunden till sin egen lägenhet över natten. För det fick hon hundra kronor.
Skärholmens LS kräver nu att ägaren ska betala ut skälig lön för den tid som Maria arbetat.
– Vi har velat förhandla, men ägaren vill inte alls prata. Vi är beredda att avbryta stridsåtgärderna om vi kan föra meningsfulla samtal, Ruben Tastas-Duque som är Marias fackliga ombud.
Ägaren till hunddagiset hävdar att Maria inte varit anställd, utan att hon jobbat där frivilligt eftersom hon är en vän i till familjen.

Ruben Tastas-Duque säger att liknande konflikter är vanliga när det gäller papperslösa som utnyttjas av sina arbetsgivare.
– Men oftast brukar vi kunna komma överens om en uppgörelse, även om det inte är något kollektivavtal, så en uppgörelse som båda är nöjda med. Den här gången var det tvärstopp.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga