Utrikes

Undantagstillstånd och strejk i Guinea

BBC News reporter vittnar om vägblockader och skottlossning i huvudstaden Conakry. Förra helgens protester krävde minst 20 dödsoffer. Ungdomar har försökt storma regeringsbyggnader och ministrars hem. Ett polishus plundrades på vapen och regeringens säkerhetsstyrkor har svarat med att skjuta mot demonstranter.På måndagen införde presidenten undantagstillstånd, med totalt utegångsförbud, förbud för allmänna möten och utökade befogenheter […]

BBC News reporter vittnar om vägblockader och skottlossning i huvudstaden Conakry. Förra helgens protester krävde minst 20 dödsoffer. Ungdomar har försökt storma regeringsbyggnader och ministrars hem. Ett polishus plundrades på vapen och regeringens säkerhetsstyrkor har svarat med att skjuta mot demonstranter.
På måndagen införde presidenten undantagstillstånd, med totalt utegångsförbud, förbud för allmänna möten och utökade befogenheter för militären. En av Guineas oberoende radiostationer, Liberte FM, har stängts, liksom de internationella radiokanalerna.

– De militära styrkorna har fått order om att använda alla nödvändiga medel för att återställa ordningen, sade Conté i statlig tv och radio.
Samma dag återupptog landets fackföreningar den generalstrejk som avbröts i slutet av januari. Då lovade presidenten att överlåta en del av sin makt till en premiärminister, som både facken och oppositionen skulle få godkänna. I stället har Conté utsett Eugène Camara, en tidigare minister, som enligt facken står allt för nära presidenten.
– Hur som helst är det inte längre en fråga om premiärministern, säger Ibrahima Fofana, generalsekreterare för fackföreningen USTG, som nu ovillkorligen kräver att Conté avgår.

Fackföreningsledare tar dock avstånd från demonstranternas våld.
– Vi vill lösa krisen med en strejk, säger Yamadou Touré, generalsekreteraren för Fria Fackföreningsinternationalens avdelning i Guinea.
Oppositionen anklagar Lansana Conté för korruption och håller honom ansvarig för misskötseln av landets ekonomi.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga