Utrikes

Backlash hotar Mexiko

Människorättsaktivister och analytiker oroas över hälsoministerns utspel, men den katolska kyrkan och många konservativa organisationer är nöjda. De motsatte sig den förra regeringens politik rörande sexuell och reproduktiv hälsa, precis som José Córdova, som var ordförande i kongressens hälsovårdskommission mellan 2003 och 2006, under den förre presidenten Vicente Fox tid vid makten.Utnämningen av Córdova till […]

Människorättsaktivister och analytiker oroas över hälsoministerns utspel, men den katolska kyrkan och många konservativa organisationer är nöjda. De motsatte sig den förra regeringens politik rörande sexuell och reproduktiv hälsa, precis som José Córdova, som var ordförande i kongressens hälsovårdskommission mellan 2003 och 2006, under den förre presidenten Vicente Fox tid vid makten.
Utnämningen av Córdova till hälsominister i president Felipe Calderóns regering, som installerades den 1 december förra året, bekymrar många.

– Vi oroar oss för att folkhälsoarbetet ska gå baklänges under Calderóns regering. Córdova har gjort häpnadsväckande uttalanden om sexuell hälsa och han har en väldigt konservativ bakgrund, sade Axela Romero, ordförande för den ickestatliga kvinnoorganisationen Salud Integral para la Mujer, Sipam, vid utnämnandet.

Under den förra regeringen var sexualpolitiken relativt liberal. Kondomanvändande uppmuntrades, det genomfördes kreativa kampanjer mot homofobi, och akuta preventivmedel, så kallade dagen efter-piller, gjordes tillgängliga för kvinnor.
I en intervju i den lokala nyhetstidningen Excelsior, som publicerades den 11 januari, rasade Córdova mot den typen av sexualpolitiska åtgärder.

Córdova sade att den nuvarande regeringen inte kommer att uppmuntra kondomanvändande, eftersom det enligt hans mening främjar sexuella risktaganden. Han sade också att kampanjer mot homofobi innebär att man propagerar för homosexualitet och att sexualundervisning bör skötas inom familjen och baseras på föräldrarnas värderingar och tro.

Dessa uttalanden föranledde drygt 200 medborgarorganisationer att skriva ett öppet brev till hälsoministern, som spreds över landet i ett pressmeddelande, med titeln ”Upplysningsfientlighet dödar”. Även oppositionsmedlemmar i kongressen har antytt att de kommer att ställa Córdova till svars för hans uttalanden, och att de tänker kalla hälsoministern till den lagstiftande församlingen för att fråga ut honom om hans planer.
Många av organisationerna, däribland Sipam, har även invändningar mot Córdovas val av närmaste medarbetare. Exempelvis har han utnämnt den katolske advokaten Bernardo Fernández, som försvarade Mexikos ärkebiskop Norberto Ribera då han åtalades för pedofili, till juridiskt ansvarig vid hälsodepartementet.

Aktivister anser också att det är oroväckande att hälsoministern bytt ut chefen för det statliga centret mot hiv och aids, Jorge Saavedra, som var mycket uppskattad bland kvinnogrupper och inom gayrörelsen. I stället har en person som inte har någon dokumenterad erfarenhet av aidsfrågor alls fått tjänsten. Under sin tid som kongressledamot deklarerade Córdova att han ansåg att användandet av dagen efter-piller ökar spridningsrisken för hiv, eftersom dessa piller ”är en abortmetod som uppmuntrar sexuell lössläppthet och promiskuitet”. Under sin valkampanj sade Felipe Calderón att han inte gillade dagen efter-piller, föreningar för homosexuella eller abort, men att han inte skulle låta sina personliga åsikter inkräkta på rådande lagstiftning eller statliga handlingsprogram.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga